Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Michaelem Jacksonem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Svět se loučí s Michaelem Jacksonem, mužem, který změnil populární hudbu 20. století. Král popu zemřel předminulý týden ve věku 50 let. V úterý po páté hodině odpolední středoevropského času se se zpěvákem rozloučila rodina, v sedm hodin začal vzpomínkový koncert. Vystoupili zpěváci i přátelé zesnulého. Obřad přenášely televize, sledovaly ho stamilióny lidí na světě.

Článek

Rodinný obřad se konal na hřbitově Forest Lawn, asi deset kilometrů od Staples Center. Před hřbitov přijela před pátou hodinou skupina černých automobilů s rodinou. Obřad začal o 15 minut později, než bylo v plánu. V šest hodin skončil a rodina se v koloně přemístila do arény. Okolí trasy bylo vyklizeno, cesta tak nebyla lemována fanoušky Jacksonovými fanoušky.

Foto: Reuters

Jacksonovi nejbližší příbuzní utěšují jeho dcero Paris na závěr vzpomínkového shromáždění pro veřejnost v Staples Center.

Před sedmou hodinou dorazila limuzína s rakví a rodina do Staples Centra. V aréně nad pódiem byla Jacksonova fotka s nápisem In Loving Memory of Michael Jackson King of The Pop. Pod pódiem byly květiny. Právě mezi ně byla v půl osmé přenesena rakev s tělem zpěváka.

Obřad trval necelé tři hodiny. Začal proslovem rodinného přítele pastora Luciouse Smitha. Poté Mariah Carey zazpívala píseň I'll Be There, s níž se Jackson proslavil jako dětská hvězda rodinné skupiny Jackson 5.

Následovaly projevy přátel z řad zpěváků, basketbalistů i pastorů.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Bývalá hvězda NBA Magic Johnson vzpomínal na přátelství s Jacksonem

Basketbalista Johnson vzpomněl na jeden ze zážitků s Jacksonem, který podle něj zpěváka charakterizoval. Vzpoměl na to, jak ho Jackson poprvé pozval domů a chtěl prodebatovat natáčení klipu. Mluvil o tom, jak se setkání bál, ověřoval si, jestli to není jen vtip a opravdu ho zve Jackson. "Nakonec jsme seděli u něj doma na podlaze a jedli grilované kuře z fastfoodu," popisoval. Byl jedním z mála s podobným osobním projevem. Ostatní většinou vyzvedávali zpěvákovu sílu dostat se na vrchol, rodinu, spojení s bohem.

Jedenáct tisíc lidí v sále, ač to na pohřbech není zvykem, často tleskalo. Při projevu revereda Ala Sharptona dokonce ve stoje. Sharpton vyzvedával roli rodiny. Podle něj Jackson, aby uspěl, musel překonat spoustu překážek - svou rasu i dělnický původ.

Foto: Reuters

Zpěvák Usher zpívá u rakve s Michaelem Jacksonem.

Obřad skončil před desátou hodinou večer středoevroopského času. Smuteční hosté i s rodinou zazpívali píseň Heal The World. Poté byla rakev ze sálu odnesena. Dva bratři na Michaela ještě zavzpomínali nahlas. Několik slov o tom, jak byl báječný otec, pronesla i jeho dvanáctiletá dcera Paris. Psychický nápor ale nevydržela a v pláči se zhroutila do náruče příbuzných.

Spekuje se také o místě pohřbení Jacksona. Podle listu The New York Post má být zpěvákovo tělo uloženo jinde než ve Forest Lawnu v Hollywood Hills, kde se konal rodinný smuteční obřad. Rodina se prý rozmýšlela na poslední chvíli. Deník uvedl, že se uvažovalo i o kremaci a rozprášení na Jacksonově ranči Neverland.

Foto: Reuters

Malý fanoušek napsal vzkaz se srdcem na vzpomínkovou zeď na Michaela Jacksona v newyorském Harlemu.

O lístky na pohřeb se přihlásilo 1,6 miliónu lidí.
Kromě 11 000 míst pro vylosované příznivce v aréně Staples Center rezervovali okolo 9000 sedadel pro rodinu a její přátele.
Jen počet amerických televizních stanic, které budou pohřeb přenášet, je nejméně 16.
Lidé mají možnost zhlédnout přímý přenos i v 50 kinech napříč USA.
Očekává se, že pohřeb uvidí miliarda lidí.
Do ulic Los Angeles bylo nasazeno o 1400 policistů navíc.
Jacksonovy stránky na Facebooku už mají přes 7 miliónů přátel, každou sekundu přibývá 20 nových.
Michael Jackson za svou kariéru prodal tři čtvrtě miliardy alb a jen v roce 2006 zlomil osm světových rekordů.
Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson (1958 - 2009)

Kdo vystoupí na vzpomínkové akci

Stevie Wonder

Mariah Carey

Usher

Lionel Richie

Kobe Bryant

Jennifer Hudson

John Mayer

Martin Luther King III

Reverend Al Sharpton

Smokey Robinson

Brooke Shields

Shaheen Jafargholi

Berry Gordy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám