Hlavní obsah

Víkend v Karlových Varech byl dobře prožitou filmovou procházkou

Právo, Věra Míšková

Film Dobře placená procházka režiséra Miloše Formana, jehož světová premiéra byla hlavní událostí prvního festivalového víkendu, jako by symbolicky vyslal diváky na velkou filmovou procházku historií i současností kinematografie, domácími pelíšky i nejvzdálenějšími kraji.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloš Forman přišel na světovou premiéru svého filmu Dobře placená procházka s manželkou Martinou a desetiletými dvojčaty Andrewem a Jamesem.

Článek

Formanův film měl rozhodně lepší ohlas než zahajovací snímek festivalu Dar, jemuž mnozí vyčítali hlavně příliš slzopudný scénář. Osudem Procházky [celá zpráva] v kinech si však Forman není zcela jistý: „Jsem velmi napjatý, jak na ni budou lidi chodit,“ řekl na tiskové konferenci.

U soutěží zatím nelze mluvit o favoritech, v té hlavní se hodně líbil dánský film Aplaus, a připomeňme, že jiný dánský film, Ukrutně šťastni, loni vyhrál. [celá zpráva

Aplaus je o těžkém návratu z propasti, do které alkohol srazil jeho hrdinku ve výtečném podání Papriky Steenové.

Představil už se také slovenský Pokoj v duši [celá zpráva], který podle scénáře Jiřího Křižana natočil 44letý debutant Vladimír Balko a který zaujme právě především velmi dobrou režií, která doslova vtahuje diváky do prostředí středního Slovenska, kde se chlapský příběh odehrává.

Rozervaná objetí mimo soutěž 

V mimosoutěžních sekcích mají diváci za sebou některé velmi očekávané filmy. Především novinku Pedra Almodóvara Rozervaná objetí [celá zpráva]s báječnou Penélope Cruzovou v hlavní roli ženy zbožňované dvěma muži. Film ale obdivovaly v publiku spíš ženy, což potvrzuje známý fakt, že slavný Španěl proslul nejen jako filmař, ale i jako znalec ženské duše.

Drsný, ale vynikající Wrestler [celá zpráva]uchvátil mimořádným výkonem Mickeyho Rourkea, který dokázal, jak vypadá comeback herce, jenž byl v podobné propasti jako hrdinka zmíněného dánského filmu. Přesto producent Scott Franklin v rozhovoru Právu řekl, že neví, co bude návrat pro herce znamenat.

„Mickey je fantastický talent, a co pro tuto roli udělal, je nedozírné – včetně fyzické přípravy. Ale Mickey je také neřízená střela, takže si vůbec netroufnu předvídat, kudy se budou jeho život a práce ubírat dál,“ řekl Právu Franklin.

Výborný ohlas měl také film Sin Nombre [celá zpráva], debut dvaatřicetiletého mexického režiséra Caryho Fukunagy, který už má studentského Oscara a za Sin Nombre si z letošního festivalu v Sundance odnesl ceny za režii a kameru.

Film o mexickém pouličním gangu, lásce a lidech, kteří do Ameriky utíkají na střeše vlaku, připravoval pět let. „Nejdůležitější bylo cestovat s přistěhovalci, seznamovat se, získat si důvěru členů gangu. Byla to svého druhu investigativní žurnalistika,“ řekl o svém filmu Právu Fukunaga.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám