Hlavní obsah

Kajínkův příběh ožije na plátně už příští rok

V prostorách Občanské plovárny v Praze se ve čtvrtek natáčel film Kajínek režiséra Petra Jákla a kameramana F. A. Brabce. Kontroverzního vězně v něm hraje ruský herec a držitel Zlaté palmy z festivalu v Cannes Konstantin Lavroněnko. V dalších hlavních rolích se přímo na place objevili Tatiana Vilhelmová a polský herec Boguslaw Linda.

Článek

Film přenáší na plátno jeden z nejkontroverznějších kriminálních případů současnosti. "Je to film o systému a době, ve které žijeme, a je to příběh o jednotlivci a silné vůli. Neřešíme to, jestli je někdo vinný nebo nevinný, ale to, že každý má právo na spravedlivý proces," řekl o filmu Petr Jákl.

Foto: ČTK

Režisér Petr Jákl (vlevo) a kameraman František Antonín Brabec při natáčení filmu Kajínek na Občanské plovárně v Praze.

Jiří Kajínek byl z dvojnásobné vraždy a z pokusu o ni obžalován v roce 1995. O tři roky později mu Krajský soud v Plzni uložil doživotí. Odsouzený, který proslul svými pokusy o útěk z vězení, dodnes tvrdí, že je nevinný, a požaduje obnovu procesu.

Je to taková provokace, píchnutí do vosího hnízda, aby si lidé uvědomili, co se děje.
Petr Jákl, režisér filmu Kajínek

Kajínek je Jáklům režisérský debut, dosud je známý spíše jako herec a producent. "Je to taková provokace, píchnutí do vosího hnízda, aby si lidé uvědomili, co se děje," řekl k filmu Jákl. I přes jeho debutantství si jej spolupracovníci velmi pochvalují. "Zaujal mne dobře napsaný scénář, ale také mne překvapil Petr Jákl, který má jasnou představu," řekla Vilhelmová, která hraje hlavní roli mladé Kajínkovy právničky Pokorné.

Další motivací podle ní bylo hvězdné herecké obsazení, ve kterém se kromě Boguslawa Lindy, v Čechách známého z Michálkova snímku Je třeba zabít Sekala, objevuje také držitel Zlaté palmy Lavroněnko. "Oba herci mluví svou vlastní řečí, takže se musím učit i jejich texty, ale je to adrenalin a to já mám ráda," zhodnotila náročnou roli Vilhelmová.

Foto: ČTK

Představitelé hlavních rolí Tatiana Vilhelmová a polský herec Boguslaw Linda při natáčení filmu Kajínek.

V dalších rolích se na plátně objeví i Vladimír Dlouhý, Michal Dlouhý, letošní držitel Thálie Norbert Lichý, německý herec Werner Daehn a také investigativní reportér Josef Klíma, který bude se svým kolegou Jankem Kroupou filmařům odborným poradcem.

Na filmu se vystřídalo sedm scenáristů. Poslední verzi upravili společně Jákl s Markem Dobešem, který stejně jako Jákl byl u projektu od začátku. "Není to jenom příběh Jiřího Kajínka, je to příběh České republiky popřevratového typu, který je v podstatě evropský," řekl Dobeš, kterému se do psaní prý nejdříve moc nechtělo. "Pak jsem zjistil, že Kajínek a Mírov jsou určité symboly," poukazuje na další rovinu filmu.

Kameramanem snímku je F. A. Brabec, který jej bude natáčet moderní digitální technologií. Novinářům přislíbil hlavně akci a výtvarnou kvalitu snímku. K autenticitě by měly přispět i lokace, na kterých se bude natáčet, jako jsou věznice Mírov nebo Bory. Poslední klapka by měla padnout 5. srpna a premiéra je plánovaná na začátek roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám