Hlavní obsah

Rock Café dostane od města 5,7 miliónu na odhlučnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská městská rada v úterý rozhodla, že město poskytne dotaci přes 5,7 miliónu korun klubu Rock Café na odhlučnění. Cena stavebních nákladů činí přes 11,5 miliónu korun. Podle vypracovaného harmonogramu by stavební práce mohly začít 30. června. Dokončení se plánuje na září. Novinářům to řekl tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Foto: ČTK

V Rock Café nakonec budou dunět koncerty.

Článek

"Máme zájem zachovat činnost tohoto nejstaršího rockového klubu v Praze, proto jsme odsouhlasili finanční podporu hlavního města Prahy v objemu 50 procent celkových stavebních nákladů. Zbývající část nákladů uhradí městská část Praha 1 a provozovatel klubu," uvedl pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Hlavním problémem klubu je přenos vibrací do železobetonové konstrukce domu. Další náklady spojené s vybavením sálu, demontáží či odstraněním a opětovnou výrobou nedemontovatelných zabudovaných částí, osvětlením a zvukařskou technikou činí 3,7 miliónu korun.

Praha 1 v dubnu zakázala klubu činnost

Praha 1, která prostory klubu vlastní, podniku v dubnu kvůli hluku zakázala činnost. Odůvodnila to překračováním hlukových limitů v bytech nad klubem, chtěla, aby hudebníci nehráli hlasitěji než 95 decibelů. To zástupci klubu odmítali.

Praha 1, která prostor vlastní a pronajímá, po provozovatelích chtěla, aby si odhlučnění sami zaplatili. Ti se ale bránili, že se potíže zhoršily poté, co byl před několika lety klub špatně odhlučněn. Tyto práce zaplatila městská část. Pracovníci stavební firmy však nepoložili plovoucí podlahu pod pódium, aby se nepřenášel hluk. Místo toho prostor zalili betonem. Vybetonovaná je i podlaha k nosné zdi domu, takže se přenášejí vibrace.

Zastánci klubu se obávali, že oblíbený rockový klub bude uzavřen, začali proto pořádat protestní akce, ke kterým se připojily tisíce lidí. Těsně před květnovou demonstrací na Národní třídě před prostory klubu se zástupci Rock Café dohodli s Prahou 1 a magistrátem, jak situaci řešit. Primátor Pavel Bém (ODS) přislíbil, že hlavní město polovinu nákladů na odhlučnění zaplatí.

Rock Café vznikl jako nezávislý hudební klub v roce 1990. Celkem za loňský rok navštívilo Rock Café asi 90 000 návštěvníků, o 5000 více než rok předtím. Problém s překračování hlukových limitů se řešil už zhruba před rokem, klub poté mohl hrát jen do 22:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám