Hlavní obsah

Mezi spisovateli získal Syřan Adonis cenu Za svobodu projevu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Festival spisovatelů Praha začal v neděli 7. června v Laterně magice diskusním večerem, v jehož úvodu převzal Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu arabský básník Adonis (1930). Rodák ze Sýrie, jenž nyní žije v Paříži, tvrdí, že pokud se náboženství míchá do politiky, obojí upadá.

Článek

„Opravdu věřící člověk musí bližnímu ponechat svobodu nevěřit,“ říká rovněž, a tak není divu, že náboženští fanatikové patří k jeho nepřátelům. 

Adonis, vlastním jménem Ali Ahmed Said Esber, patří mezi dvacítku autorů, kteří se sešli v programu 19. ročníku symbolicky nazvaného 2001 noc: umění příběhu. V Praze se totiž scházejí autoři nejstarších literatur, jako jsou arabská a čínská.

Vrcholem bude čtvrteční vystoupení německého písničkáře Wolfa Biermanna a Jiřího Suchého. Když Biermannovi, který byl v roce 1976 „vycestován“ z NDR, předali jeho složku od tajné služby Stasi, našel v ní i dopisy Jiřího Suchého, které nikdy nedostal.

Biermann se s Adonisem, kanadskou autorkou Anne Michaelsovou a klasikem amerického undergroundového komiksu Robertem Crumbem představí v pondělí v 18.00 na diskusním večeru.

Ten pokračuje čtením, které povede David Prachař. Autogramiáda Anne Michaelsové, které vychází překlad románu Zimní krypta, se koná v pondělí v 16 hodin v Domě knihy Neoluxor.

Reklama

Související články

Karel Teige jako zakladatel moderní knihy

Historikové umění Karel Srp, Lenka Bydžovská a Polana Bregantová připravili ojedinělou publikaci věnovanou Karlu Teigovi jako zakladateli moderní české...

Kouzlo Rhetta Butlera stále působí

Milovníci příběhů hrdinů románu Sever proti Jihu Margaret Mitchellové dostali dárek. Příběh lásky a odloučení Rhetta Butlera a Scarlett O’Harové znovu ožil...

Výběr článků

Načítám