Hlavní obsah

Eli Gottlieb: nová kniha představuje další klišé do sbírky

Právo, Tereza Radváková

Nakladatelství Ikar přichází s novou knihou amerického autora Eliho Gottlieba Okamžik prozření. Gottlieb (1969) patří k současným anglicky píšícím spisovatelům. Jeho tvorba spadá mezi populární příběhy pro nenáročné čtenáře. Debutoval v roce 1997 dílem Chlapec, který odešel.

Foto: Archiv, Právo

Eli Gottlieb

Článek

Eli Gottlieb získal dvě literární ceny a začal se živit jako ghostwritter. Současně pracoval pro ženský magazín Elle. Do češtiny byl přeložený až Gottliebův druhý a zatím poslední román Okamžik prozření.

Příběh vypráví Nick, hlavní hrdina knihy, celkem spokojený muž ve středních letech. Jednoho dne zazvoní telefon a on se dozví, že jeho nejlepší kamarád z dětství Rob zastřelil svou partnerku a potom spáchal sebevraždu.

Událost otřese jistotami, které si doposud budoval. Uvědomí si, že ho starý kamarád ovlivňoval více, než si uvědomoval. V myšlenkách znovu prožívá minulost, v níž všechny zážitky nějakým způsobem vedou k Robovi. Ocitá se v prázdnotě. Skutečnost se pomalu proměňuje v lež a rozuzlení leží v nedohlednu.

Stereotyp uvnitř i venku

Český překlad jasně zařazuje již obálka s kašírovanými skvrnami krve, což je v knižním průmyslu poslední dobou zřejmě oblíbený efekt. Pokud se i tak pustíte do jeho obsahu, nečekejte žádné překvapení. Příběh se odvíjí podle předem jasného scénáře.

Eli Gottlieb:

Okamžik prozření

Okamžik prozření

Ikar, 224 stran, 229 Kč

Vilka na americkém předměstí versus nespoutaná vášeň či svoboda. Popularita a osobní tíseň. Bolest versus rozkoš. Potkáte se s rozpolceným mužem, jeho krásnou ženou, rodiči i milenkou. Nechybí konflikt s otcem a smrt chlapeckého vzoru. Hledání sama sebe. Rodinné tajemství. Okamžiky, které změní celý život.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Teige jako zakladatel moderní knihy

Historikové umění Karel Srp, Lenka Bydžovská a Polana Bregantová připravili ojedinělou publikaci věnovanou Karlu Teigovi jako zakladateli moderní české...

Kouzlo Rhetta Butlera stále působí

Milovníci příběhů hrdinů románu Sever proti Jihu Margaret Mitchellové dostali dárek. Příběh lásky a odloučení Rhetta Butlera a Scarlett O’Harové znovu ožil...

Výběr článků

Načítám