Hlavní obsah

Simply Red se prý naposledy vrací do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Britská skupina Simply Red se po třech a půl letech vrací do Prahy. Nedělní koncert v pražské O2 areně je součástí turné The Greatest Hits Live, na kterém kapela slaví 25 let své existence a podle zpěváka Micka Hucknalla po této šňůře ukončí svoji činnost. Pražským předskokanem Simply Red bude tuzemská kapela Monkey Business.

Článek

"Mick Hucknall rozhodně patří do první pětky zpěváků světa. Dá se říci, že je to i můj vzor," prohlásil o charizmatickém zakladateli Simply Red zpěvák Matěj Ruppert, jehož kapela Monkey Business nedávno vydala své šesté album s názvem Twilight of Jesters?

Simply Red zahájili šňůru posledních vystoupení na začátku února v Thajsku a Austrálii, ke konci února se skupina přesunula do Chile a Spojených států. V Evropě se poprvé představila koncem března ve skotském Glasgow, v dubnu a květnu navštívila mimo jiné skandinávské státy, Rusko a Itálii. Do Prahy dorazí kapela z koncertu v rakouském Grazu a pokračuje do Berlína. Podle svých internetových stránek naposledy vystoupí 22. srpna v severoirském Belfastu.

Na svém turné byli Simply Red nuceni zrušit 3. března vystoupení v Brazílii, které měla vysílat živě televize. Na vině bylo nouzové přistání letadla, jímž cestoval Mick Hucknall. Pokles tlaku v kabině přiměl piloty k nouzovému přistání v Sao Paulu. Zpěvák nebyl zraněn, ale byl mu doporučen odpočinek.

Na předchozích zastávkách The Greatest Hits Live zazněly hity jako Holding Back The Years, A New Flame, If You Don't Know Me By Now, Stars, So Beautiful či Fairground. Simply Red, kteří u příležitosti 25 let vydali i výběr svých největších hitů označený právě číslovkou 25, hrají i nový singl Go Now.

Kapela slaví 25 let od svého vzniku

Hucknall skupinu založil v roce 1984 a pevnou rukou řídí její chod. Debutové album Picture Book kapele vyšlo v roce 1985, následující Men And Women o rok později. Po personálních změnách Simply Red vydali třetí desku A New Flame v roce 1989. O dva roky později se skupina opět přihlásila komerčně úspěšným albem Stars, jehož se prodalo přes osm miliónů kopií. Později členové kapely založili vlastní vydavatelství, v němž v roce 2003 vydali album Home.

Podle svých stránek natočili Simply Red deset studiových alb, kterých se po celém světě prodalo 50 miliónů. Píseň We're In This Together byla oficiální hymnou fotbalového mistrovství Evropy v kolébce kopané, Anglii, v roce 1996.

Dosud poslední studiové album s názvem Stay vydali v roce 2007. Hucknall posléze loni na podzim v této souvislosti prohlásil, že Stay bude posledním studiovým počinem Simply Red, a začal se věnovat své sólové kariéře. Desku s názvem Tribute To Bobby, která je poctou soulovému zpěvákovi Bobbymu "Blue" Blandovi, vydal loni v květnu.

Simply Red prodali během své kariéry po celém světě více než 50 miliónů desek a v britské hitparádě bodovali se 40 singly. Odehráli přes 1000 koncertů pro více než deset miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám