Hlavní obsah

Nestor francouzského šansonu Aznavour oslaví pětaosmdesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Absolutně svěží a vitální nestor francouzského šansonu Charles Aznavour v pátek 22. května oslaví pětaosmdesátiny. Aznavour čerpal náměty pro své písně především ze života obyčejných lidí. Obdivovatele z celého světa si získal zejména šansony s příběhy o průměrných mužích, kteří žijí ze vzpomínek a trvalé vztahy nejsou jejich silnou stránkou.

Foto: Reuters

Charles Aznavour se objevil také na letošním filmovém festivalu v Cannes.

Článek

Charles Aznavour se narodil jako Varenagh Aznavourian v rodině chudého arménského kavárníka v Paříži. Jeho otec, Armén původem z Gruzie, a matka, Arménka z Turecka, uprchli krátce po tureckém masakru v roce 1915 z Arménie do Francie.

Aznavour jako dítě zpíval v kostele, v devíti letech opustil školu a vydal se na uměleckou dráhu. Přestože se zpočátku těžce prosazoval a někteří kritici tvrdili, že neumí zpívat, postupem času se mu dostalo uznání nejen u posluchačů, ale i u profesních kolegů a kritiků.

Hrál také ve více než šedesáti filmech jako například Střílejte na pianistu, Ďábel a desatero, Velká nevěra, Plechový bubínek nebo Edith a Marcel.

Reklama

Výběr článků

Načítám