Hlavní obsah

Provokatér a nejbohatší žijící umělec Damien Hirst vystavuje v Praze

Právo, Novinky, Barbora Vaníčková, Peter Kováč, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé vzývaná celebrita, pro jiné zatracovaný kýčař. Damien Hirst vystavuje poprvé v České republice. Jedenáct děl světoznámého britského umělce, který se proslavil zvířaty vznášejícími se ve formaldehydu nebo platinovou lebkou posázenou tisíci diamanty, je vystaveno v Malé galerii Rudolfina v Praze. Expozice s názvem Damien Hirst: Život, smrt a láska je otevřená do 30. srpna.

Článek

Proslulé vitríny s mrtvými zvířaty však nečekejte. „Uvidíte tady Hirstovo dílo za posledních deset let v průřezu technik, které používá. Uvidíte Hirsta zamýšlejícího se nad životem, smrtí a láskou a přemítajícího nad vědeckými a náboženskými tématy,“ řekla ve středu Právu mluvčí galerie Zuzana Kosařová-Fořtová.

„Chtěli jsme ukázat dílo Damiena Hirsta, které se jeví být skandální, takové, jaké ve skutečnosti je. Chtěli jsme přinést více informací, aby si každý mohl udělat obrázek,“ dodal spolukurátor výstavy a ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výstava Damiena Hirsta

Pražské Rudolfinum zahájí 21. května v Malé galerii soubornou výstavu děl kontroverzního umělce Damiena Hirsta. Umělec se proslavil, když na londýnské výstavě Senzace šokoval žralokem naloženým ve formaldehydu.

Na výstavě představuje Hirst celkem 11 děl. Ústředním bodem výstavy je instalace Adam a Eva na pitevním stole. Dílo tvoří dvě mrtvá těla, která žijí umělým dechem. Dílo Pohřebiště - sklolaminátový popelník o průměru 243,2 cm.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výstava Damiena Hirsta

Symbolem Hirstovy přehlídky je pestrobarevné tondo nazvané Nádherná láska, kruh z plátna s průměrem 213 centimetrů natřený užitkovým lesklým nátěrem, který se otáčí kolem vlastní osy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výstava Damiena Hirsta- Nádherná láska

Galerie v Oslu slíbila zapůjčit rovněž instalaci Matka a dítě, již tvoří dvě ve formaldehydu naložené krávy. Jelikož však umělecké dílo váží 12 tun, nebyl převoz technicky proveditelný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výstava Damiena Hirsta

Hirst společně s týmem spolupracovníků tvoří bizarní instalace. Typické a velice známé jsou objekty zvířat ve zcela nových souvislostech.

Umělecká fascinace smrtí

Fascinace smrtí nepůsobí v Hirstově pojetí odpudivě, právě naopak nalézají jeho obdivovatelé v umělcově dílech nový druh krásy. Kůň namaskovaný jako jednorožec se na loňské aukci prodal pod názvem Sen za 2,33 miliónu liber (70 miliónů Kč). Skutečným symbolem aukce se však stalo Zlaté tele. Býk naložený ve formaldehydu se zlatými rohy a zářícím diskem mezi nimi přišel kupce na 10,35 miliónu liber (315 miliónů Kč).

Celkem 223 Hirstových děl se loni v září dražilo v londýnské aukční síni Sotheby’s po dva dny. Tím, že utržil 111,5 miliónu liber (v přepočtu 3,37 miliardy korun), překonal Hirst rekord dražby nejednoho umělce. Aukční výstavu navíc zhlédlo rekordních 15 tisíc zájemců.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z exponátů na výstavě Daniela Hirsta.

Foto: Profimedia.cz

Exponáty nepostrádají nápaditost.

Kromě zvířat jsou dalšími ready-made objekty, které Hirst často využívá, lékárničky a jiné lékařské instrumentarium, charakteristické chladným, klinickým vzhledem.

Reklama

Související články

Nejvlivnějším umělcem je Damien Hirst

Žebříček stovky nejvlivnějších osobností ve světě současného výtvarného umění, který každoročně sestavuje renomovaný britský měsíčník ArtReview, letos stejně...

Výběr článků

Načítám