Hlavní obsah

Bono Vox je proti internetovým pirátům

Právo, Šárka Hellerová a Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák skupiny U2 Bono Vox vystoupil v rozhovoru pro deník USA Today ostře proti pirátům, kteří si zdarma stahují hudbu z internetu. Prohlásil, že je sice bohatá rocková hvězda a nepotřebuje už tolik peněz za své písně, nicméně se domnívá, že není správné, aby jiní muzikanti kvůli internetu přicházeli o odměnu. Soudí, že by policie měla ve všech zemích světa v boji proti internetovému pirátství přitvrdit.

Článek

„Lidé si myslí, že hvězdy mé velikosti jsou přeplaceny, a v podstatě se nemýlí. Neberou ale v úvahu, že internetové pirátství v mnoha případech okrádá autory hudby, ne interprety. Bohaté rockové hvězdy nevolají po vyšších tantiémách, jsou ale povinny bránit kolegy. Hudební branže se ocitla v beznadějné situaci, kterou změní až den, kdy do problému vstoupí filmové společnosti. V tu chvíli se začne něco dít,“ tvrdí Bono.

Jsme na straně posluchačů, našich klientů

Několik britských hudebníků, mezi nimi Robbie Williams, Radiohead, Dave Rowntree z Blur nebo písničkář Billy Bragg, je ovšem proti tomu, aby se fanoušci, kteří si nelegálně stáhnou hudbu, trestali. Minulý týden o tom někteří diskutovali v Londýně.

Billy Bragg poté řekl: „Myslíme si, že by umělci měli mít možnost rozhodnout o tom, jakým způsobem se bude jejich hudba prodávat, tedy i možnost dát písničky ke stažení zdarma. Všichni vědí, kdy taková chvíle nastane, a všichni mají možnost tomu předejít tím, že si nahrávku pohlídají a na internet ji nepustí. Jsme na straně posluchačů, našich klientů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Zpěvák U2 se dal na novinařinu

Svůj pravidelný sloupek v prestižním listu The New York Times bude mít Bono, frontman skupiny U2. V neděli se čtenáři dočkají prvního. Osmačtyřicetiletý...

Výběr článků

Načítám