Hlavní obsah

V klatovské galerii vystavuje fotograf a výtvarník Pavel Jasanský

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Klatovská Galerie U Bílého jednorožce nabízí ve všech svých prostorách Retrospektivu fotografa a výtvarníka Pavla Jasanského, který loni v září oslavil sedmdesátiny. Výstava je uspořádána po jednotlivých cyklech, přičemž těžištěm jsou fotografie, do kterých Jasanský dodatečně výtvarně zasahoval, zejména hutnou černou barvou.

Článek

Princip trochu připomene gestické kompozice Rakušana Arnulfa Rainera, ale vyznění Jasanského pojetí je trochu jiné. Nahá lidská těla se na jeho fotografiích vzájemně proplétají a vystupují z plochy jako figury na barokních obrazech.

Jasanský věnoval pozornost i zvláštnímu osvětlení. Některé místnosti galerie jsou zatemněny a fotografické obrazy osvětlují neonové zářivky, které jejich povrchu dávají zvláštní stříbrný nádech.

.: Masopustfoto: Pavel Jasanský

K nahlédnutí je tu pro diváky i obsáhlá fotografická kniha Město, kterou Jasanský vydal v roce 1983 společně s fotografy Vladimírem Birgusem a Miroslavem Huckem a básníky Petrem Cincibuchem, Jaromírem Pelcem a Josefem Šimonem. Jasanského pohled připomene v něčem smutek a melancholii Felliniho filmů.

„Chtěl jsem zachytit tu dobu,“ říká autor o svých dokumentárních fotografích bývalého Československa 70. a 80. let. Jako dokumentarista Jasanský fotografoval prostředí nemocnic, psychiatrických ústavů či dětské onkologie, nemocné a handicapované lidi.

.: Olšany, 1. polovina 80. letfoto: Pavel Jasanský

Podílel se také na neoficiální výtvarné akci Most v roce 1981– 1982, organizované Jiřím Sozanským a akčně reagující na destrukci historicky cenného města, které muselo ustoupit dolování uhlí.

Výstava je přístupná je do 1. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám