Hlavní obsah

Průmyslový areál ve Vítkovicích je na seznamu kulturního dědictví

– VÍTKOVICE • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Bývalý průmyslový areál dolních Vítkovic, přezdívaný jako "ostravské Hradčany", se dostal mezi památky zapsané na seznam Evropského kulturního dědictví. Jde o první českou památku v tomto seznamu. V Ostravě o tom v pondělí informoval ministr kultury Václav Jehlička.

Foto: Aleš Honus, Právo

Železárny se dostaly na seznam Evropského kulturního dědictví.

Článek

V seznamu, který se má stát evropskou obdobou seznamu světových památek UNESCO, budou kromě vítkovických vysokých pecí figurovat ještě další tři české památky - zámek Kynžvart, historické jádro Zlína a také Vysoká u Příbrami, která je spjatá se skladatelem Antonínem Dvořákem.

Návrh zařadit tyto čtyři památky do evropského seznamu představil už 20. listopadu v Bruselu ministr kultury Václav Jehlička. Evropská Rada ministrů kultury tento návrh akceptovala.

Návštěvníci procházejí areálem starých vítkovických železáren.foto: Právo/Aleš Honus

V pondělí přijel ministr osobně do Ostravy, aby známku Evropské dědictví oficiálně předal zástupcům společnosti Vítkovice, která je vlastníkem areálu.

Jehlička považuje Ostravu za hlavní město industriálního dědictví v České republice. „V minulosti jsme chápali památky pouze jako hrady, zámky a historická města. Na rozdíl od Evropy jsme zanedbávali průmyslové dědictví. Proto jsme se rozhodli, aby k nejvýznamnějším evropským památkám patřily právě staré Vítkovice," vysvětlil Jehlička důvody, které ministerstvo k nominaci Vítkovic vedly.

Areálu vysokých pecí v Ostravě-Vítkovicích se přezdívá Ostravské Hradčany.foto: ČTK/Dan Krzywoň

Generální ředitel Vítkovic Jan Světlík podotkl, že zařazení do seznamu Evropského kulturního dědictví je pro něj cennější než tolik diskutovaný návrh na zapsání Dolní oblasti Vítkovic do seznamu UNESCO. „Seznam UNESCO klade na majitele památky nároky, jaké zatím nemůžeme ani ve spolupráci s městem a krajem splnit. Evropské dědictví se soustředí především na okolnosti a osobnosti spjaté s historickými místy, na vize a celý genius loci," řekl Světlík.

Společnost Vítkovice už před několika měsíci oznámila, že připravuje projekt rozsáhlé revitalizace areálu, který si vysloužil poněkud kontroverzní označení Ostravské Hradčany. „Společnost chce na ploše 253 hektarů vytvořit novodobý fenomén Ostravy a přivést do krajské metropole okolo 60 miliard investic. Projekt předpokládá revitalizaci památek, zástavbu průmyslových ploch, opravy, rekonstrukce i výstavbu nových obytných bloků a zón pro volný čas,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Předzvěstí obnovy historicky cenných objektů je právě finišující rekonstrukce Rothschildova zámečku v blízkosti vysokých pecí. „Pro obnovu památkově chráněných objektů má firma v budoucnu získat od ministerstva kultury 560 miliónů korun, které využije na zpřístupnění a stabilizaci nejcennějších objektů v Dolní oblasti. Jako první by měla být do života vrácena energetická ústředna, v níž vznikne Svět techniky – místo pro vzdělávání a popularizaci technického umu,“ dodala Kijonková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám