Hlavní obsah

Festival židovské kultury přichází podeváté s devíti branami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let s devíti branami je podtitul letošního mezinárodního festivalu židovské kultury. Letní část přehlídky Devět bran začne v české metropoli v úterý a potrvá do 22. června.

Článek

Jako tradičně nabízí po dva týdny zdarma hudební a divadelní představení i literární setkání. "Devátý ročník festivalu představuje stále živou židovskou kulturu. Letos je pro nás navíc symbolický, a proto se ohlédneme za uplynulými ročníky," řekl na pondělním setkání s novináři ředitel přehlídky Pavel Chalupa.

Festival zahájí v úterý v prostorách atria pražské Vysoké školy ekonomické vernisáž padesáti velkoformátových černobílých fotografií Milana Davida. Divadelní část otevře 9. června inscenace Proces podle románu France Kafky v Divadle Komedie.

Divadelní přehlídku mimo jiné doplní v Divadle v Dlouhé inscenace Arnošta Goldflama - Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně a představení Kafka je mrtev od Pavla Baďury. Divadlo na Vinohradech uvede tragikomickou hru rakouského dramatika Felixe Mitterera V jámě lvové a hru Příliš drahá Mathilda amerického dramatika Israela Horovitze.

Divadlo Na Tagance přijede později

Očekávané vystoupení legendárního moskevského divadla Na Tagance se neuskuteční kvůli onemocnění slavného jednadevadesátiletého režiséra a uměleckého šéfa Jurije Ljubimova. Pořadatelé předpokládají, že známý soubor přijede na podzim.

Hudební večery zahájí 17. června Český národní symfonický orchestr, který vystoupí pod taktovkou známého izraelského dirigenta Elliho Jaffeho. Pořadatelé chtějí dodržet letošní symboliku čísla devět, a proto zvolili slavnou Beethovenovu Symfonii č. 9 s kantátou na Schillerovu Ódu na radost. Ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně se například představí také izraelská skupina Livnat Brothers, polská skupina Kroke a americký hudebník Paul Brody.

Tradičně se bude také pořádat literární večer, tentokrát s názvem Romský román. V Knihkupectví u Řehoře Samsy představí ve čtvrtek 5. června Roman Eros knihu Cadik a Irena Eliášová knihu Naše Osada. O jedenáct dnů později se zde uskuteční vernisáž děl osobností, které vystavovaly v uplynulých osmi letech, s promítáním filmu Dita Saxová. Festival ukončí 22. června ekumenická bohoslužba v pražském Evangelickém kostele U Salvátora.

Devět bran vzniklo v roce 2000, aby oživilo českou, německou a židovskou kulturu v Praze. Název přehlídky se inspiroval stejnojmennou knihou Jiřího Mordechaje Langera, která je symbolem tradiční židovské kultury. Podzimní filmová část jako tradičně zavítá do devíti měst v regionech, o konkrétních místech zatím pořadatelé jednají. V roce 2009 bude tématem Velká Británie a o rok později Polsko. Informace o přehlídce jsou zveřejněny na www.9bran.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám