Hlavní obsah

V Brně vystavují artefakty z Titaniku

Právo, tr
Aktualizováno

Brno hostí výstavu o Titaniku a jeho zkáze. Pořádající společnost Live Nation umístila do nevyužité haly také artefakty vyzdvižené ze dna severního Atlantiku. Návštěvník se na chvíli stává cestujícím, když stojí v kajutě první nebo třetí třídy - tedy v jejich kopiích. Skutečné je i jméno, které každý najde na své vstupence - palubním lístku.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Kajuta třetí třídy byla velmi prostá, měla čtyři lůžka. Takovými kajutami cestovali většinou prostí Evropané. Lístek do takové kajuty stál dnešních 472 Eur, což mělo daleko do ceny 3036 Eur za luxusní kabinu první třídy.

Článek

Až na konci výstavy se návštěvník dozví, zda pasažér, jehož palubní lístek na něj náhodou vyšel, zkázu Titaniku přežil, nebo zahynul. Podle současných anglických pramenů bylo na palubě 2201 osob.

„Klademe důraz na skutečné události, zdůrazňujeme lidské příběhy,“ sdělil ředitel společnosti Live Nation Robert Porkert. Prohlédnout si lze více než 300 z celkového počtu přes 5 500 vylovených předmětů. Kufřík, pánský cylindr, porcelán s logem elitní společnosti White Star Line. A také třítunový úlomek trupu.

.: Pohotovostní telegraf, kterým byly do strojovny přenášeny pokyny týkající se rychlosti jízdy, je jedním z impozantních exponátů na symbolickém kapitánském můstku.foto: Právo/Jan Chmelíček

Návštěvník postupuje od stavby lodi dokumentované autentickými snímky, přes život na palubě až po osudné ztroskotání v noci ze 14. na 15. dubna 1912. Dokumentováno je také úsilí o záchranu předmětů z vraku lodi. Doplněno je videoprojekcí.

Producentem výstavy je společnost RMS Titanic, Inc, která má jako jediná zákonem povolenou možnost vyprošťovat zbytky z Titaniku i části jeho vraku. Má také právo vyzvednuté věci vlastnit. K vraku podnikla sedm expedic.

.: Kladka člunového jeřábu - v pozadí skutečný kus ledu, připomínající na výstavě teplotu ledovce, do které Titanic v dubnu 1912 narazil.foto: Právo/Jan Chmelíček

Výstavu už vidělo více než 17 miliónů lidí po celém světě, naposledy byla v Budapešti, kde ji zhlédlo na 600 000 lidí. V Brně potrvá do 18. května, pak Titanic odpluje do Prahy.

Rozměry Titaniku

Titanic byl největší lodí své doby

Délka lodi: 259,83 metru,

Šířka lodi 28,19 metru,

Výtlak 52 310 tun při ponoru 10,54 metru 

Hrubý užitný objem činil 46 328 brutto registrových tun, jedna BRT je 100 krychlových stop, tedy 2,83 metru krychlového

Reklama

Výběr článků

Načítám