Hlavní obsah

Márquez opět okouzluje magickým realismem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zítřejší jedenaosmdesáté narozeniny Gabriela Garcíi Márqueze, mohou ctitelé jeho díla oslavit novinkou z jeho Odeonem vydávaných spisů, v níž Blanka Stárková nabízí dosud nepřeložených sedm povídek ze šedesátých a z počátku sedmdesátých let. Neuvěřitelný a tklivý příběh o bezelstné Eréndiře a její ukrutné babičce, připomene kvality, pro které si Márquez získal celý svět.

Foto: Novinky

Neuvěřitelný a tklivý příběh o bezelstné Eréndiře a její ukrutné babičce.

Článek

Nadsázka a fantazie připomínají osud dívky, kterou babička prodává nejdřív ve vesnici, potom cestou do města a v něm pak také, a stále jí připomíná, kolik peněz jí musí vrátit.

Vyprávění má Márquezovo kouzlo, které švédští akademici, rozhodující roku 1982 o udělení Nobelovy ceny, ocenili charakteristikou, že v jeho prózách „se neskutečné snoubí s reálným v bohatě komponovaném světě plném imaginace“.

Už v první povídce najdou starší manželé, jinak bohatě užívající darů života, padlého anděla. Křídla měl splihlá a plná špíny. Pečlivě ho zavřeli ke slepicím, kam také jinam s „opeřencem“? A postupně ho začali ukazovat se sebevědomím těch, kdo mají doma anděla, i když „padlého“.

V poslední době připomínají spisy Márquezovu spíše politickou publicistiku. Dobrodružství Miguela Littína v Chile ukazují jeho názory na Pinochetovu diktaturu, Zpráva o jednom únosu zase vypovídá o bolesti kolumbijské společnosti, o hrůzách boje s narkomafiemi. Povídky neuvěřitelných i tklivých příběhů dají zase ochutnat jeho bytostné literární kvality.

Gabriel García Márquez: Neuvěřitelný a tklivý příběh o bezelstné Eréndiře a její ukrutné babičce Odeon, přeložila Blanka Stárková, 160 stran, 249 Kč

Reklama

Související články

Márquezova reportáž o "snadných penězích"

Spisy Gabriela Garcíii Márqueze nabízejí reportáž z roku 1996 nazvanou Zpráva o jednom únosu. Věnoval ji lidem, kteří se stali rukojmími války vedené mezi...

Do kin vstoupil film Láska za časů cholery

Ani španělský herec Javier Bardem, který se v těchto dnech raduje ze Zlatého glóbu za roli ve filmu Tahle země není pro starý, nemůže čekat za Lásku za časů...

Výběr článků

Načítám