Hlavní obsah

Bém s Kaplickým v debatě zklidnili emoce kolem chobotnice

Novinky, alt
PRAHA

Pražský primátor Pavel Bém se ve čtvrtek v noci sešel ve studiu TV Nova s architektem Janem Kaplickým kvůli projektu nové knihovny na Letné, pro niž se vžil název chobotnice či blob. Oba muži ve studiu zklidnili emoce, které debatu v posledních dnech provázely.

Článek

Bém řekl, že hlavním problémem je to, že soutěž byla vypsána na jiné pozemky než měla být. Právě proto není možné stavbu na Letné postavit. Není to prý vina ani magistrátu ani Kaplického, který pracoval s dokumentací, kterou dostal. Soutěž vypisovala Národní knihovna.

"Kdyby byla soutěž vypsána na správný pozemek se správným úředním plánem, bylo by dnes už jasné, kde má stavba stát," řekl Bém. Několikrát zopakoval, že velmi stojí o to, aby chobotnice v Praze byla.

Kaplický připustil, že se o projektu musí dál jednat a debatovat, ale rychle.

Bém navrhl, aby vznikla pracovní skupina, v níž bude Kaplický, on, ministr kultury a několik architektů. Skupina by měla otázku co nejrychleji vyřešit.

Většina lidí je pro stavbu

Stavba vyvolává kontroverze i mezi lidmi, většina ale s odvážnou budovou v centru souhlasí. I v hlasování TV Nova, které debatu provázelo, bylo pro stavbu 69 procent hlasujících.

Obhájci tvrdí, že město potřebuje kontroverzní stavbu, která bude zastupovat moderní světovou architekturu. Panorama Prahy nijak negativně neovlivní. Navíc připomínají, že Kaplický je světově uznávaný architekt, který soutěž, kde rozhodovala mezinárodní porota, jednohlasně vyhrál.

Naopak odpůrci stavby argumentují tím, že stavba se do blízkosti historického centra nehodí. Ministerstvo kultury navíc připomnělo, že na stavbu nové budovy stejně nejsou peníze. I premiér Mirek Topolánek řekl, že nová knihovna nepatří mezi priority vlády.

Národní knihovna nyní sídlí v areálu Klementina na Starém Městě. Budova je na sbírky příliš stará a především malá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová knihovna pravděpodobně na Letné nebude

Slavný projekt nové budovy Národní knihovny má další problém. Zastupitelé ODS ho nechtějí na Letné, uvedly Lidové Noviny. Provokativní budova, zvaná také blob,...

Výběr článků

Načítám