Hlavní obsah

Na kamioňáky dohlíží policie z autobusu. Načapala i jednoho, který řídil nohama

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda bez bezpečnostního pásu za volantem kamionu se řidiči Ladislavu Valentovi v pondělí dopoledne nevyplatila. Na rychlostní komunikaci mezi Turnovem a Libercem jeho přestupek odhalili policisté.

Policie kontroluje řidiče kamionu z kabiny autobusuVideo: Právo

 
Článek

Do kabiny nákladního auta totiž na něj dobře viděli z autobusu, který používají právě k odhalování přestupků u řidičů nákladních aut a autobusů. Valentův kamion v pondělí po 10. hodině u Paceřic na Turnovsku autobusem předjeli, během předjíždění pořídili videozáznam a jedna z hlídek podílející se na celé akci pak kamion zastavila.

„Už když mě autobus předjížděl, tak jsem si všimnul, že mě natáčejí, a věděl jsem, že je zle,“ popsal o chvíli později řidič. „Divím se, že na takové věci jako je hlídající autobus má policie peníze, ale z jiného pohledu je to dobře, že to dělají,“ prohlásil.

Valenta byl jen jedním z několika odhalených hříšníků během pondělního dopoledne.

Přestupků je hromada

Liberecká policie posílá autobus do akce zhruba jednou za čtvrt roku (v pondělí to byl jeho sedmý výjezd), odhalených přestupků je ovšem pokaždé velké množství.

Foto: Michael Polák, Právo

Policejní autobus

„Během jedné šestihodinové akce zadokumentujeme obvykle 30 až 40 přestupků. Je jich tolik, že občas musíme autobus dočasně odstavit a čekat na všechny hlídky podílející se na akci, až všechny přestupky vyřeší a máme je opět k dispozici,“ říká Jan Frieser z odboru služby dopravní policie při Krajském ředitelství policie Libereckého kraje.

Nepoužívání bezpečnostních pásů je vůbec nejčastějším prohřeškem z těch, které policisté z autobusu odhalují. Na druhém místě pomyslného žebříčku je telefonování za jízdy. Někdy policisté z autobusu vidí také přestupek kamionu, aniž by ho museli předjíždět a vidět do jeho kabiny. V pondělí si takto všimli trucku, jenž na silnici před policejním autobusem začal předjíždět jiný kamion v úseku, kde bylo předjíždění vozidel nad 3,5 tuny zakázané.

Foto: Michael Polák, Právo

Policista z autobusu nahrává řidiče kamionu.

„Zhruba před rokem jsme z autobusu zdokumentovali také řidiče, který řídil takovým zvláštním způsobem, že volant měl mezi stehny a řídil ho nohama, protože se nevěnoval řízení a ruce potřeboval zrovna použít jinak,“ popsal kuriózní případ Jan Frieser.

Neoznačené hlídky

Autobus je pro odhalování hříšníků v nákladních autech nebo jiných autobusech ideální. „Z nízkého osobního vozidla do jejich kabin nevidíme. V autobusu ale dokonale vidíme, co dělá řidič,“ upozornil policista.

Kromě autobusu je součástí akce také několik policejních hlídek, sedících ve vozech v civilním provedení (ne v barevném provedení policie), které se pohybují za autobusem. Všechny hlídky dostávají od policistů v autobusu informace o zjištěných přestupcích. První hlídka jedoucí za autobusem pak přebírá hříšníka, na bezpečném místě ho zastaví a řeší s ním přestupek. Její místo za autobusem pak zaujme další hlídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám