Hlavní obsah

Komunistický prokurátor vyslechl osvobozující verdikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud ve středu v odvolacím řízení potvrdil osvobozující rozsudek nad bývalým prokurátorem Jaroslavem Davidem. Nyní osmasedmdesátiletý David čelil obžalobě, že se v 60. letech podílel na zmaření trestního stíhání nacistického válečného zločince Wernera Tuttera.

Foto: Pavel Kalina

Pohled na vozovku od města

Článek

David byl v té době prvním náměstkem československého generálního prokurátora, kterého zastupoval i v tehdejší vládní komisi pro stíhání válečných zločinů.

Podle dnešního rozsudku neexistují žádné důkazy o tom, že by David vydal nějaký pokyn, aby se prokuratura Tutterem nezabývala. Dochovaly se pouze archivní materiály o tom, že o zastavení jeho stíhání rozhodl Davidův nadřízený, přičemž on jako náměstek neměl právo verdikt svého šéfa měnit.

Předsedkyně odvolacího senátu Eva Burianová však v této souvislosti upozornila na skutečnost, že dozorový spis, který na Tuttera vedla generální prokuratura, nebyl nalezen. Proti rozhodnutí odvolacího soudu se již nelze znovu odvolat. Je možné ale podat takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Státní zástupkyně ČTK řekla, že zastupitelství bude muset teprve zvážit, zda tuto možnost využije.

Soudní proces

Soud sedmého pražského obvodu o Davidovi rozhodoval už dvakrát. Loni v dubnu ho uznal vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Odvolací soud ale rozsudek zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Obvodního soudu pak v listopadu o Davidovi jednal znovu a vynesl zprošťující verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám