Hlavní obsah

Policie stíhá starostu za zneužití pravomoci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Starostu Letkova u Plzně Václava Řehoře (ODS) stíhá policie. Na základě informací, které zveřejnilo Právo, o podivných machinacích při prodeji majetku obce, obvinili detektivové z plzeňského útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Řehoře ze zneužití pravomoci veřejného činitele a pokus k trestnému činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Článek

"Starosta uzavřel smlouvu se soukromým podnikatelem o převodu pozemků a nemovitostí z majetku obce za nižší cenu, než schválilo zastupitelstvo. To rozhodlo, že areál pro drobné podnikání se prodá za dva milióny dvě stě šest tisíc korun. Starosta ale ještě ten samý den uzavřel smlouvu na částku o dvě stě tisíc korun nižší. Sám od sebe tak snížil kupní cenu ," řekl v pondělí Právu dozorující státní zástupce Zdeněk Slepička.

Podle něho starosta hned druhý den smlouvu o převodu obecního majetku odnesl na katastr s návrhem na vklad.

Starosta papír roztrhal jako neplatný

Celé výběrové řízení na prodej pozemku o výměře tři tisíce metrů čtverečních včetně objektu pro podnikání a trafostanice provázely pochybnosti. Právu se podařilo získat dokument, podle kterého starosta Řehoř písemně potvrdil plzeňskému podnikateli Vladimíru Prokešovi, že je nový vlastník prodávaného areálu, přičemž výběrové řízení ještě běželo.

"Byla to moje chyba. Prostě jsem se spletl. Ten papír jsem potom roztrhal jako neplatný," tvrdil starosta, když mu Právo ukázalo kopii dokumentu s jeho podpisem. Zastupitelé, které o tomto kroku starosty neměli ani ponětí, pak rozhodli, že výběrové řízení bude dál pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám