Hlavní obsah

Hučín zaznamenal u soudu další úspěch

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Případ antikomunisty a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína se vrátí ke Krajskému soudu v Ostravě, který by ho měl zcela rehabilitovat i za nedovolené ozbrojování, krádež a poškozování cizí věci. Rozhodl tak ve středu Nejvyšší soud v Brně, který vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti podané ve prospěch Hučína a podle nálezu Ústavního soudu zrušil rozsudek Krajského soudu v Ostravě z konce 90. let.

Článek

"Nejvyšší soud souhlasí s tím, že byl porušený zákon v neprospěch Vladimíra Hučína, ale nemohl v tomto případě sám rozhodnout. Jde totiž o rehabilitační zákony a další zvláštní rehabilitační právní normy, které musí posoudit Krajský soud v Ostravě a po projednání vynést rozhodnutí. To však musí být v souladu s právním názorem Ústavního i Nejvyššího soudu," uvedl předseda senátu Jiří Pácal.

Vladimír Hučín stál před českými soudy po listopadu 1989 několikrát a nikdy se nedočkal rehabilitace. Soudy ho rehabilitovaly za hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele i za vulgární útoky na milicionáře a členy KSČ. Ponechaly mu však zbytkový trest za krádež a nedovolené ozbrojování, kdy si nechal ukrást kulovnici a také odpálení třaskaviny před domem bývalého agenta StB a KGB Antonína Mikeše.

Podle rehabilitačních soudů nešlo o činnost, která by souvisela s odbojem proti komunistickému režimu, ale o obyčejné kriminální činy. "Ústavní soud však uznal, že naše námitky proti takovémuto hodnocení jsou opodstatněné, protože veškerá činnost směřovala výhradně k boji proti komunismu a byla v přímé souvislosti s odporem proti KSČ," uvedl Hučínův obhájce Stanislav Devátý.

Vladimír Hučín při své obhajobě uvedl, že jeho akce byly namířené výhradně proti tehdejší moci a neměl jiné východisko, jak se bránit. "Neměl jsem šanci, jak si legálně opatřit zbraň na svoji obranu. Jen mě mrzí, že jsem si nesehnal více zbraní a munice, protože to bychom tady dnes nestáli a 16 let se nesoudili," dodal na závěr Hučín.

Případ se tak vrátí zpět do Ostravy, kde musí Krajský soud znovu všechny důkazy vyhodnotit a pokud nenajde žádné jiné, musí Hučína zcela rehabilitovat.

Reklama

Související články

Vladimír Hučín byl zproštěn obžaloby

Přerovský okresní soud zbavil ve čtvrtek Vladimíra Hučína obvinění ze všech šesti trestných činů, ze kterých byl obviněn. Hučín byl obžalován za svoji činnost...

Výběr článků

Načítám