Hlavní obsah

Ombudsman: Postup policie na CzechTeku byl zákonný

Právo, Patrik Biskup

Zákrok policistů proti účastníkům letošní technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku byl podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla zákonný. Vyplývá to ze závěrečné zprávy o šetření, které vedl ombudsman z vlastní iniciativy.

Článek

Právu se dokument, na jehož zveřejnění Motejlův úřad uvalil embargo, podařilo získat. Veřejný ochránce práv došel k závěru, že policie byla oprávněná proti pořádání technoparty konat.

"Policisté měli dostatek důvodů pro provedení služebního zákroku. Ze strany účastníků technoparty docházelo k neoprávněnému obsazování pozemků a hrozilo spáchání trestného činu poškozování cizí věci. Policie není povinna čekat, až dojde ke spáchání trestného činu. Naopak její povinností je předcházet trestné činnosti. Pokud by policie nezasáhla, byla by dnes, a nutno říci že oprávněně, kritizována v prvé řadě vlastníky dotčených pozemků a dále i obyvatel okolních vesnic, že nechránila majetek osob a veřejný pořádek," konstatuje se ve zprávě.

Ombudsman též odmítl názor odpůrců policejního opatření proti CzechTeku, kteří tvrdili, že ze strany policie byl jediný důvod k zákroku boj proti nastupující nové kultuře, respektive proti mladé generaci.

Zákrok byl přiměřený

Cílem šetření Otakara Motejla bylo také posoudit přiměřenost zákroku, který rozdmýchal vášně veřejnosti. První velký zákrok pořádkové jednotky pod jednotným velením 30. července od 16.30 do 19.30 byl podle ombudsmana oprávněný a přiměřený. "Případná překročení zákonných limitů nutno považovat za selhání jednotlivců," píše Motejl. Následující zákrok, který začal o hodinu později, podle ombudsmana posoudit nelze. "Oproti záznamu vývoje prvního zákroku je k posouzení opakovaného zákroku jen minimum záběrů. Z nich nemohu učinit úsudek o oprávněnosti a přiměřenosti použitých donucovacích prostředků postupující pořádkové jednotky."

Podle Motejla se policie při svých postupech dopustila několika pochybení. "Vytýkám ji především kvalitu výzev dávaných účastníkům technoparty. Z tohoto pohledu policisté neprovedli dostatečná preventivní opatření, která by byla byť jen teoreticky způsobilá předejít následujícím zákrokům. Výzvy nebyly dávány v průběhu zákroků," kritizuje policii ombudsman.

Tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže na to řekl, že na výzvy účastníci technoparty reagovali pískotem a zesilovali hudbu, aby nebylo nic slyšet. "Pokud se jedná o výzvy v průběhu zákroků, nebylo z naší strany taktické otevřeně říkat, jaký zákrok chystáme. Měli jsme signály, že na každý náš krok avizovaný předem se technaři připravili," uvedl Kníže.

Ke zprávě by se nyní měli vyjádřit ministr vnitra, policejní prezident, ředitel západočeské a tachovské policie a zástupce účastníků technoparty CzechTek 2005.

Vyšetřování policejního zákroku ještě není u konce. Podle dozorující státní zástupkyně vyšetřování brzdí lidé, kteří na policisty podali trestní oznámení, ale nejsou k sehnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám