Hlavní obsah

Spartakiádní vrah si změnil jméno a žije v Hnojníku

Právo, Radim Kijonka
BESKYDY

Spartakiádní vrah Jiří Straka se pokusil zakrýt svou minulost. Po loňském propuštění z psychiatrické léčebny si změnil příjmení a přestěhoval se do malé vesnice Hnojník v Beskydech. Místní lidé však jeho pravou totožnost odhalili a většina z nich má z bývalého brutálního vraha obavy. Obcí obchází strach, rodiče kvůli tomu nepouštějí dospívající dívky po setmění bez doprovodu ven.

Článek

Straka, jehož nové jméno lidé v obci znají, jako šestnáctiletý učeň brutálně zavraždil v Praze v roce 1985 v době konání spartakiády tři ženy. Další dvě se pokusil zabít a několik jich ještě brutálně přepadl a znásilnil. Jenom kvůli tomu, že byl tehdy mladistvý, dostal 10 let. Léčil se 11 let

Po vězení se jedenáct let léčil kvůli sklonům k sadismu na sexuologickém oddělení psychiatrické léčebny. Až do loňského roku, kdy požádal o propuštění. Na Vánoce ho z opavské léčebny pustili domů. Straka se nejdříve nastěhoval ke svým rodičům ve Velkých Losinách na Šumpersku. Letos v létě se ale podle obyvatel Hnojníka znenadání objevila jeho tvář v jejich vesnici.

"Začaly k nám na radnici chodit ženské, ptaly se na něho i na zastupitelstvu. Jestli je to prý ten Straka. Začali jsme to proto prověřovat a opravdu jsme zjistili, že je to on. Zůstal jsem stát jako opařený, když se to potvrdilo," vylíčil starosta obce Václav Vojar (KSČM). Ten při prověřování nového obyvatele narazil na další věc. "Dozvěděli jsme se přitom, že si změnil jméno," přiblížil.

Novým obyvatelem se zabývalo zastupitelstvo

Obyvatelé obce, zejména ženská část, má stále ze šestatřicetiletého Straky obavy. "To víte, že se bojíme. Především o děti. Prý se sem přestěhoval už v srpnu. My jsme se o tom dozvěděli až o dva měsíce později. Byl tady velký ohlas, lidé dokonce chtěli sepisovat petici, aby odešel," konstatovala asi 40letá žena.

Novým obyvatelem se dokonce zabývalo zastupitelstvo. Starosta je rozvážnější. Se Strakou prý zatím žádný konflikt neměli. "Podle lidí se chová služně. Musíme na něho pohlížet jako na normálního člověka, který si odpykal svůj trest. Jsme ale ve střehu," prohlásil. "Vždycky pozdraví. My z něho určitě strach nemáme," řekly svorně zaměstnankyně Českých drah na nádraží, ze kterého Straka každé ráno odjíždí zřejmě za prací. "Do hospody nechodí. Chlapi ho tam ještě neviděli. Akorát si chodí nakoupit do obchodu," popsala místostarostka Dagmar Molinová.

Přestěhoval se kvůli přítelkyni

Spartakiádní vrah zamířil do Hnojníka kvůli své nové 40leté přítelkyni, se kterou se seznámil v psychiatrické léčebně v Opavě. Nastěhovali se prý k jejímu bratrovi. "Bydlí spolu u bratra na jedné usedlosti. Pomáhá jim na baráku," líčili sousedé. Nová Strakova přítelkyně se podle lidí léčila v Opavě, protože jí při nehodě auto zabilo dceru. Podle informací Práva právě přítelkyně sehnala Strakovi práci, odkud ale kvůli odporu ostatních zaměstnanců prý musel po několika týdnech odejít.

Léčba spartakiádního vraha nadále pokračuje. Do opavské léčebny musí dojíždět jednou měsíčně. "Dojíždí pravidelně. Jeho léčba probíhá normálně," řekl ve středu primář psychiatrického oddělení Milan Vilč.

Samotného Straku se v jeho novém domově Právu nepodařilo kontaktovat. Před časem v pořadu Reportéři ČT ale řekl: "Žiju s tím. A ono žít s tím je možná pro mě složitější než umřít. Kdyby mě oběsili, možná by bylo spravedlnosti učiněno zadost." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám