Hlavní obsah

Samostřílem chránil majetek, hrozí mu kriminál

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

O dvou berlích dobelhal v pátek k plzeňskému soudu sedmasedmdesátiletý Oldřich Doskočil. Za to, že chtěl chránit svůj majetek před zloději, mu teď hrozí kriminál. Státní zástupce obžaloval důchodce trpícího těžkou artrózou z nedovoleného ozbrojování a ublížení na zdraví.

Článek

Doskočil nastražil ve své chatě podomácku vyrobený samostříl, který loni v listopadu zranil 28letého Ladislava Grunzu. Ten se společně se svým kumpánem rozhodl Doskočilovu chatu prošmejdit, když předtím přelezli hradbu. Když vzal Grunza za kliku, trefil ho vystřelený projektil do stehna.

"Lituji, že jsem ublížil člověku, ale já už jsme nevěděl kudy kam.  Stresovalo mě, že po 15 letech byla chalupa nepřetržitě devastovaná zloději. Bránil jsem se všemožnými způsoby, ale to nepomáhalo. Nic platné nebyly mříže v oknech, ostnaté dráty nebo poplašná zařízení. Zloději chatu vykradli každý rok nejméně dvakrát. Už tam prakticky nezbylo vůbec nic. Sebrali dokonce invalidní vozík, který patřil mé družce. Policisté nikdy nikoho nechytili," vypovídal Doskočil.

Projektilu předcházely slepé patrony

Jeho chata stojí na samotě u lesa a je obehnána plotem.  S myšlenkou vlastní ochrany si začal zahrávat  před několika lety. "Nejdříve jsem sestrojil nástražný systém s plynovými projektily, který měl zloděje jen vylekat. Po narušení dveří  vystřelilo několik slepých patron. A když ani to na ně neplatilo, rozhodl jsem se dát před  patronu ocelové hroty.  Vyvrtal jsem díry ve dveřích asi 70 centimetrů nad zemí, aby hrot trefil pouze nohy. Samostříl reagoval, když vzal někdo za kliku.  Všem příbuzným jsem o tom řekl. Nikdo jiný tam neměl co dělat," pokračoval důchodce s tím, že velkým impulsem proto, aby vůči zlodějům přitvrdil, byla událost, která se stala jeho dceři a zeťovi.

"Přistihli zloděje v krámu a ten je napadl nožem. Zeťovi rozpáral celou ruku a ten má dodnes trvalé následky. Dcera se z toho psychicky zhroutila," připomněl Doskočil.

Na chatu si zloději už netroufli

V chatě umístil celkem čtyři samostříly, u dvou z nich nastražil kovové hroty. "Štvalo mě, že policie je bezmocná. Chtěl jsem, aby to zloděje poranilo a musel vyhledat lékařskou pomoc. Tam byla jistota, že doktoři musí při střelném poranění pacienta uvědomit policii. A tak jsme ho dostali. Pro mě to mělo tři pozitivní významy.  Za prvé byl dopaden pachatel, zadruhé  zloděj dostal za vyučenou, že nemá sahat na cizí majetek a za třetí se  od té doby zloději chatě vyhýbají obloukem a neztratilo se mi tam ani polínko," konstatoval důchodce.

Ten doufá, že se nad ním soud slituje a osvobodí ho. "Jsme přece lidi. Chtěl jsem poukázat na to, že pro boj s takovými zloději se zákony musejí zdokonalit. Už jsem starý a nemocný. Poslat mě do vězení by nemělo žádná smysl.  To, co se stalo zloději, bylo jen píchnutí špendlíkem. Nastražil jsem to tak, aby to někoho nezabilo, ale aspoň zranilo tak, že už do chaty nikdy nepoleze," uzavřel Doskočil.

Jednání bude pokračovat výpověďmi dalších svědků a soudních znalců. Poškozený Grunza  se k soudu nedostavil. Nikdo neví, kde se zdržuje. "Nemám vykázané doručení předvolání k soudu," uvedla samosoudkyně  Helena Přibylová. Už při výslechu na polici lhal, když nejprve tvrdil, že byl postřelen neznámým mužem v lese na úplně jiném místě. Až později se kriminalistům přiznal, jak to bylo doopravdy.      

Reklama

Související témata:

Související články

Chatař se samostřílem byl obviněn

Šestasedmdesátiletého muže z Plzně, který chránil svoji chatu nastraženým střelným zařízením, obvinili plzeňští policisté z nedovoleného ozbrojování a ublížení...

Výběr článků

Načítám