Hlavní obsah

Odsouzený exposlanec ČSSD Wolf se skrývá v Paraguayi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf se podle policie skrývá v Paraguayi. Informovala o tom v pátek Česká televize. Ministerstvo spravedlnosti později uvedlo, že o vydání Wolfa žádá jihoamerickou zemi již od roku 2016. Wolf byl odsouzen na šest let za dotační podvody, ale do vězení nenastoupil.

Jsem nevinný. Z vězení se ale nelze hájit, tvrdí uprchlý exposlanec WolfVideo: FTV Prima

 
Článek

Ministerstvo spravedlnosti po dotazech novinářů uvedlo, že o vydání Wolfa z Paraguaye požádalo na základě poznatků policie již v lednu 2016. „Následně byla žádost o vydání rozšířena v listopadu 2017 o další trestní věc,“ sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Česko podle něj nemá s Republikou Paraguay uzavřenou smlouvu o vydávání, nebrání to ale náhradnímu postupu. „Žádost byla podána na bezesmluvním základu, za poskytnutí ujištění o vzájemnosti, které bylo orgány Republiky Paraguayi přijato,“ dodal Řepka s tím, že extradiční řízení je stále v běhu a ministerstvo jej sleduje ve spolupráci s českým zastupitelským úřadem v Buenos Aires v sousední Argentině, který je podle Řepky příslušný rovněž pro Paraguay.

Policie Wolfa zatím nezatkla

Mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová ČT řekla, že česká policie zatím jen ví, kde se Wolf nachází, jihoamerická policie ho ale zatím nezadržela.

Wolf byl zvolen poslancem za ČSSD, později stranu opustil. Funkci vykonával v letech 2006 až 2010. O dva roky později jej ostravský krajský soud uznal vinným z toho, že podvedl nepřesnými, zkreslenými i lživými informacemi ministerstvo životního prostředí, od nějž dostal dotace.

Bývalý politik čerpal společně s manželkou v letech 2005 až 2007 na dva projekty 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc byly zkopírovány z internetu.

Foto: FTV Prima

Jsem nevinný. Z vězení se ale nelze hájit, tvrdí uprchlý exposlanec Wolf (na snímku). (Zdroj: zdroj: FTV Prima, 16. června 2015)

Exposlanci za to soud původně uložil pět let vězení a pokutu milion korun, Vrchní soud v Olomouci však trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů. Odsouzena byla i Wolfova manželka, a to k podmíněnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Wolf už dříve opakovaně uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé.

Exposlanec v lednu 2013 žádal o odložení výkonu trestu, ale neuspěl. Krátce nato po něm policie vyhlásila pátrání, v únoru byl vydán evropský zatykač a v dubnu pak i mezinárodní. Do vězení Wolf sice odmítl nastoupit, peněžitý trest ale s manželkou uhradili ve splátkách. Peníze přicházely na účet soudu i v době, kdy už byl na útěku.

Foto: Koláž Novinky.cz

Wolf poskytl v červnu 2015 rozhovor televizi Prima prostřednictvím tabletu v pořadu Očima Josefa Klímy. Od té doby o něm nebylo slyšet. Řekl tehdy, že se cítí nevinen, a naznačil, že jeho obvinění mohlo být politicky motivované. Na záznamu měl velké sluneční brýle a plnovous.

Podle Wolfa vyšetřování začalo, když vystoupil z klubu ČSSD a nepodpořil tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Wolf tehdy v některých hlasováních podporoval pravicovou vládu Mirka Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám