Hlavní obsah

Taxikáře umlátil k smrti, dostal 10 let vězení

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Mária Krtičku, který loni v lednu ubil v Plzni k smrti taxikáře, odsoudil Krajský soud v Plzni k 10 letům za mřížemi. Pozůstalým musí také zaplatit dva miliony korun. Čtyřiačtyřicetiletému muži původně ze Slovenska hrozilo až 16 let. Obžalovaný se na místě odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedy senátu Jana Špety není pochyb o tom, že taxikáře ubil právě Krtička. „Není možné, aby se jednalo o nutnou obranu vzhledem k fyzické konstrukci obžalovaného a také vzhledem k tomu, že poškozený byl 70letý muž,“ uvedl Špeta.

„Poškozenému zasadil obžalovaný blíže neurčený počet úderů, kdy ho pěstí udeřil do obličeje, čímž mu přivodil zlomeninu nosu s krvácením, dále ho prudce kopl nohou nebo udeřil do břicha silou velké intenzity, ačkoli věděl, že se v břiše nachází životně důležité orgány a může dojít k jejich poranění. S takovým případným následkem byl srozuměn,“ uvedl státní zástupce Martin Rykl.

Potyčka proběhla na chodbě domu v části Doubravka, kde obžalovaný ten den pouze přespával. Taxikář v důsledku vnitřního krvácení zemřel.

Nic si prý nepamatuje

Krtička v předchozích líčeních u soudu odmítl vypovídat a odkázal se na svou výpověď učiněnou při vazebním zasedání.

„Pamatuji si, že jsme šli do Amiga (bar v Plzni – pozn. red.), tam jsme pili koktejly a alkoholické nápoje. Nepamatuji si, kolik jsem toho vypil a ani jak jsem odešel. Pak si pamatuji bolest a krvácející ránu v tom domě a pak přijela policie a zvonila. Mezitím si nepamatuji nic,“ četl z dřívější výpovědi předseda senátu Jan Špeta.

„Vracel jsem se v pozdních hodinách domů a našel jsem ho ležet na chodbě. To ještě jevil známky života. Zavolal jsem záchranku, mezitím vylezl pán z vedlejšího bytu, který měl zranění na hlavě. Ten nevěděl, co se děje. Později jsem zjistil, že jsem toho mrtvého muže znal. Neměl moc dobrou pověst mezi taxikáři,“ vypověděl svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám