Hlavní obsah

Vandal v Hluboké nad Vltavou podpálil památkově chráněný dub

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká nad Vltavou

Do chráněného dubu v Hluboké nad Vltavou letos v létě někdo vyřezal několik děr a následně strom zapálil. Škoda zřejmě přesáhne 400 tisíc korun. Případ vyšetřují českobudějovičtí policisté z oddělení hospodářské kriminality.

Foto: Policie ČR

Takto dopadl desítky let starý památkově chráněný dub, který vandal v Hluboké nad Vltavou zničil.

Článek

„Vzrostlý dub stál desítky let u golfového hřiště v takzvané Bavorovické aleji. Do stromu pachatel vyřezal několik otvorů a poté ho zapálil. V dubu žije několik chráněných druhů hmyzu, a proto se dá předpokládat, že škoda bude daleko vyšší,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Strom vandal zničil letos v létě. Přišlo se na to při prořezávce okolních dřevin.

Likvidoval vosí hnízdo?

Poškození stromu nechápou místní obyvatelé ani starosta Hluboké nad Vltavou. „Tohle může s prominutím udělat opravdu jen dement. Všichni na Hluboké víme, že ta alej je památkově chráněná. Pokud třeba chceme ořezat větve z těchto stromů, musíme to projednávat s ochránci přírody. Takové vandalství nechápu,“ řekl Právu starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Mezi místními lidmi v Hluboké se mluví o tom, že v dubu bylo vosí hnízdo a někdo se ho mohl chtít zkrátka zbavit. I to bude předmětem vyšetřování. „Kriminalisté vyšetřují případ jako přečin poškození cizí věci a poškození chráněných částí přírody,“ dodal Bajcura.

Památný dub se s největší pravděpodobností už zachránit nepodaří. Pokud se vandala podaří dopadnout, hrozí mu až dva roky za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám