Hlavní obsah

Soudce měl psát dehonestující texty o uprchlících, hrozí mu trest

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Satirické texty zejména na adresu uprchlíků dohnaly až před kárný senát Nejvyššího správního soudu libereckého soudce Miloše Zbránka. Jeho nadřízený pro něj žádá finanční postih s tím, že publikované články jsou v rozporu s etikou soudce. Zbránek jakékoli pochybení odmítl s tím, že i soudci mají právo na publikační činnost. Navíc namítl, že nikdo neprokázal to, že by satirické šlehy psal skutečně on.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudce Miloš Zbránek před kárným senátem

Článek

Podle kárné žaloby si soudce pustil příliš ústa na špacír například v článku Testament švédského imáma. V textu, publikovaném na jednom z webů, údajně Zbránek píše o fiktivním odkazu imáma jeho vnukovi.

„Ber do pěstounství hlavně malé holky, tak kolem pěti let. Holka se za tři čtyři roky vdá za nějakého slušného muslima a příspěvky budeš brát do její plnoletosti. Až naše věc vítězně skončí, musíš nějak naložit s bezvěrci. Jsem sice umírněný muslim, ale korán hovoří jasně, bude nutné je vyzabíjet,“ stojí v textu.

Skutečnosti, které jsem sarkasticky popsal, se skutečně dějí.
soudce Zbránek

„Umřít musí (bezvěrci) a do pekla přijdou, ale snaž se jim smrt nějak zpříjemnit, aby odcházeli lehce. Ty sladké hochy z Gay Pride organizací naraž na kůl, ať si před smrtí prožijí pořádný orgasmus. Feministky normálně ukamenuj, ale ne abys do nich tupě bušil šutrama, jak do znásilněné pakistánské školačky! Házej to genderově vyváženě. KÁMEN – CIHLA – KÁMEN – CIHLA,“ píše se dále v článku.

Snižují důvěryhodnost justice?

Podle předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem soudcovy články snižují důvěryhodnost justice. „Překračuje to standard chování soudce. Své názory prezentuje způsobem, které jsou v rozporu se zásadou etiky soudce. Zaměřuje se na muslimy, aktivisty, uprchlíky zkresleně a dehonestujícím způsobem,“ prohlásil Zbránkův nadřízený.

Nikde jsem neuváděl, že jsem soudce
Miloš Zbránek

Zbránek se bránil tím, že jde jen o satiru a u článků nikde nebylo uvedeno, že je soudce. „Skutečnosti, které jsem sarkasticky popsal, se skutečně dějí. Muslimové zabíjejí bezvěrce i jiné muslimy, ženy jsou znásilňovány, trest smrti pro homosexuály je shození z věže. Koho tedy dehonestuji tímto popisem? Mají se urazit příslušníci Islámského státu? Vždyť je to pravda,“ bránil se soudce, současně ale požaduje, aby žalobci předložili důkazy, že autorem je opravdu on.

Zmiňuje i české policisty 

V dalším článku s názvem Zpráva o putování do Němec se soudce ironicky vyjadřoval o uprchlících ze Sýrie. „Byl jsem jím ujištěn, že máma Angela, která nás pozvala, bydlí právě v Berlíně,“ začíná líčení cesty uprchlíka, který byl ve skutečnosti z Afriky.

V textu skupinu běženců zastaví čeští policisté. „Při nástupu mi sebrali laptop, iPod, iPhone, satelitní meteostanici, padělek syrského pasu a 5000 liber, které jsem si poctivě vydělal už v Gambii uspokojováním choutek hnusných anglických turistek,“ stěžuje si slovy soudce imaginární uprchlík.

Podle Zbránka nikdo zatím neřekl, co je na jeho textech dehonestujícího. „Nikde jsem neuváděl, že jsem soudce, nevěděli to ani provozovatelé webů. Takže jak jsem mohl dehonestovat soudcovský stav?“ tázal se Zbránek.

Kárný senát verdikt nad ironickým soudcem vynese na začátku června.

Reklama

Výběr článků

Načítám