Hlavní obsah

Policie obvinila Bartoše ze tří trestných činů kvůli podněcování nenávisti k Židům a imigrantům

Právo, Novinky, bja, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie propustila v pátek po poledni předsedu Národní demokracie Adama B. Bartoše, kterého ve čtvrtek zadržela před jeho domem. Mluvčí policie Tomáš Hulan následně informoval, že Bartoše kriminalisté obvinili ze tří trestných činů v souvislosti s jeho projevy a knihami. Hrozí mu až tříleté vězení.

Zatčení Adama B. BartošeVideo: www.regionalnitelevize.cz

 
Článek

„Jedná se o trestné činy hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. V případě odsouzení hrozí tomuto muži trest odnětí svobody až na tři roky,“ informoval mluvčí policie.

Podle něj se měl Bartoš trestných činů dopustit od roku 2013 do dubna 2016, a to obsahem vydávaných knih a projevů. V jejich rámci měl podle policie podněcovat k nenávisti vůči Židům a imigrantům.

Policie se souhlasem soudu zajistila při domovních prohlídkách písemnosti a datové nosiče související s jeho trestnou činností.

Policie původně chtěla vzít předsedu strany do vazby, nakonec k tomu nedošlo. „Pan Bartoš učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat,“ vysvětlil Hulan.

Měl problémy i v minulosti

„Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš byl okolo 12.15 hod. propuštěn. Právní zástupci Národní demokracie ho právě vezou domů k rodině. Předseda se ke svému zadržení vyjádří později,“ uvedla strana v pátek na svém Facebooku.

Strana již ve čtvrtek sdělila, že policie po zadržení provedla prohlídku Bartošova bytu a začala prohledávat i kanceláře strany v pražských Holešovicích. Policisté se měli nejvíce zajímat o dokumenty strany.

Bartoš byl již v minulosti postihován kvůli svým výrokům. Během letošních Velikonoc ho policie zadržela na protiislámské demonstraci svolané jeho stranou kvůli výhrůžkám politikům v době schválení uprchlické dohody Unie a Turecka. „Je to vlastizrada toho nejhrubšího zrna. Je to vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším,“ řekl Bartoš 26. března krátce před tím, než byl zadržen.

Jihlavský soud navíc před měsícem Bartoše spolu s dalším členem Národní demokracie Ladislavem Zemánkem kvůli jejich antisemitským výrokům nepravomocně odsoudil k trestu odnětí svobody na rok s podmíněným odkladem dvou let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám