Hlavní obsah

Policie objasnila 11 let starou vraždu v Havířově

Právo, Aleš Honus

Jedenáct let chodili po svobodě dva muži, kteří v roce 2005 v Havířově brutálně zavraždili bezdomovce a vážně zranili jeho kamaráda. Kriminalisté případ tehdy odložili, protože se nepodařilo najít pachatele. Teprve nyní se díky novému týmu, který se specializuje na dlouhodobě neobjasněné případy, podařilo dopadnout údajné pachatele, které teď čeká soud. Oběma hrozí až výjimečný trest.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

O úspěšném objasnění dalšího „pomníčku“, jak kriminalisté říkají nevyřešeným případům vražd, informovala policie v pátek. Z pokusu o dvojnásobnou vraždu obvinila dva muže, kterým bylo v době činu 21 a 23 let.

„K napadení se doznali, ale snaží se čin bagatelizovat. Dále ale nevypovídali,“ řekl kriminalista.

Vražda se odehrála v noci na 8. dubna 2005 v lesíku poblíž havířovského kostela. Mladíci, kteří byli notně posilněni alkoholem, zaútočili na dva bezdomovce ve věku 58 let. „Útok byl veden likvidačním způsobem s výraznou mírou brutality,“ řekl kriminalista Radim Wita.

Po útoku nechali pachatelé své oběti bez pomoci. Jeden z mužů zemřel na místě, druhý byl hospitalizován v nemocnici s vážným zraněním. Přežil jen díky velmi dobré práci lékařů.

Nepomohli ani svědci a posudky

Policii na nález dvou těl upozornila svědkyně. Začalo rozsáhlé vyšetřování, během kterého policie vyslechla desítky svědků a nechala si vypracovat znalecké posudky. Přes veškerou snahu ale musel být případ odložen.

Kriminalisté se ovšem k případu neustále vraceli a navíc před několika lety ustavili i speciální tým, který se na neobjasněné případy specializuje. Při vyšetřování jiné kauzy se na ně usmálo štěstí a zjistili nové skutečnosti, které vedly až k oběma nyní obviněným mužům.

Podrobnosti policie nesdělila, jen uvedla, že v dnešní době existují lepší kriminalistické metody než v minulosti a také že někteří lidé se časem podřeknou a starý čin vyjde najevo.

Přestože v době spáchání činu platil ještě starší trestní zákon, který počítal s mírnějšími tresty, hrozí oběma obviněným až výjimečný trest, protože se zločinu dopustili na více osobách a útok byl velmi brutální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám