Hlavní obsah

Na FAMU to byla chyba, uznala policie

– Praha • Aktualizováno

Vedení policie se ve čtvrtek na tiskové konferenci vyjádřilo k bezpečnostním opatřením při březnové návštěvě čínského prezidenta. Podle interního šetření policie při bezpečnostních opatřeních chybovala při postupu na FAMU. Dva policisté kvůli tomu čelí kárnému řízení. Jiné chyby kontrola neodhalila. Novinářům to řekla Michaela Hybnerová z policejního odboru, který se kontrolou zabýval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

Článek

Odbor kontroly dostal podle Hybnerové 27 podnětů, z toho jen některé vyhodnotil jako stížnost. Zbývajících 24 podali nepřímí účastníci na základě informací médií.

Policisté podle šetření chybovali během zásahu na FAMU. Tam přišli jen proto, že v oknech školy byly vyvěšeny tibetské vlajky. Podle vedení policie byl zásah nadbytečný.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška bylo už k incidentu řečeno vše. „Vedení školy dostalo třístránkový dopis s omluvou. Nikdo nebyl ve škole vyzýván k sundání vlajek, policisté ale porušili mé nařízení a je s nimi vedeno kárné řízení,“ řekl Vondrášek.

Chovanec: Policie akci zvládla

Výsledky prověřování okomentoval na Twitteru i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Z kontrolních závěrů PČR mj. plyne, že opatření na Hradčanech byla adekvátní a srovnatelná s opatřeními při jiných významných návštěvách. Instrukce pro nasazené policisty jednoznačně ukazují, že neexistoval žádný centrální rozkaz stranit čínským aktivistům,” uvedl s tím, že jediný trestný čin, který policie nyní šetří, je krádež tibetské vlajky. Měl se jí dopustit pročínský aktivista.

„Trvám na tom, že policie náročnou akci zvládla. Jednotlivé excesy jsou řešeny a případní viníci ponesou zodpovědnost,” uzavřel ministr.

Situace na Hradčanském náměstí, kde se měla konat demonstrace, nebyla podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého ničím výjimečná.

Na náměstí měla být demonstrace proti čínské lidskoprávní politice. Protestující akci na náměstí předem ohlásili, policie ho ale pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů nakonec uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili, demonstrace se nakonec uskutečnila jinde.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozzlobený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při pochodu k Hradčanskému náměstí. Vpravo europoslanec Jaromír Štětina

„V době, kdy se (demonstranti) dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, nebylo aktuální místo shromáždění, protože ho svolavatel změnil," prohlásil Tuhý.

Stejná situace, tedy uzavřené Hradčanské náměstí, byla při dřívějších návštěvách amerického nebo ruského prezidenta.

Konflikty na Evropské

Hybnerová uvedla, že odbor vnitřní kontroly se zabýval i čtyřmi konfliktními situacemi, které se staly na Evropské třídě. U jedné z nich zatím šetření neukončila, u tří incidentů nezjistila žádné závadové jednání policistů.

Tyto situace se týkaly aktivistů připoutaných ke sloupu veřejného osvětlení, střetu mezi příznivci čínského prezidenta a velikonočními koledníky a zajištění muže s tibetskou vlajkou uprostřed skupiny pročínských aktivistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté nahradili na několik minut čínské vlajky tibetskýmiVideo: TV Prima

Legitimní byl podle ní i postup při odstranění tibetské vlajky u hotelu Hilton. Pokyn prý dal pracovník Útvaru rychlého nasazení, který zajišťoval bezpečnost objektu. Údajně nehrálo roli, zda byla vlajka tibetská, čínská nebo česká.

Sobotka: Policie nemá řešit vyvěšené vlajky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes při interpelacích ve Sněmovně vyjadřoval i k policejním zásahům při návštěvě čínského prezidenta. Ocenil, že se policii podařilo udržet veřejný pořádek, ale jedním dechem dodal, že je otázkou, do jaké míry měla zasahovat proti někomu, kdo vyvěsil tibetskou vlajku.

„Já si myslím, že to skutečně není úkolem policie, a nemyslím si, že vyvěšení tibetské vlajky ohrožuje bezpečnost kohokoliv,” dodal premiér. Takovéto záležitosti podle něj nemusela policie vůbec řešit.

Prozkoumána by měla být i míra záborů veřejných prostranství. „Stálo by za širší diskusi, do jaké míry bylo nezbytné, aby ta opatření zahrnovala tak velkou část okolí Pražského hradu a zdali to bylo nezbytné.“

Zeman policistům poděkoval

Bezpečnostní opatření a incidenty rozbouřily i tuzemskou politickou scénu. Policie se stala terčem zejména pravicové opozice, po jejíž žádosti se příští týden poslanci sejdou na mimořádné schůzi, kde bude policejní postup vysvětlovat ministr vnitraChovanec.

Prezident Miloš Zeman policistům za jejich práci poděkoval. Řekl, že nevděčný úděl policistů často spočívá v tom, že brání projevu duševně nenormálních lidí. Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek naopak tvrdí, že se policie dopouštěla bezdůvodného omezování práv českých občanů včetně ústavního práva shromažďovacího.

Reklama

Výběr článků

Načítám