Hlavní obsah

O plánovaném přepadení vily mi řekl šéf ÚOOZ Šlachta, řekl Blažek u soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) v pondělí před pražským městským soudem vypověděl, že o údajném chystaném přepadení jeho rodiny se dozvěděl až od policie, asi týden po zatčení skupiny mužů. Ta měla podle obžaloby v plánu vykrást Blažkův trezor, kde mělo být osm miliónů eur (více než dvě stě miliónů korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (archivní foto)

Článek

„Byl jsem kontaktován plukovníkem Šlachtou (ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – pozn. red.),“ uvedl Blažek. Policisté jej poté požádali, zda by s nimi neprovedl ohledání svého domu, kde k loupežnému přepadení mělo dojít, i jeho okolí. „Prošli mi celý dům, neměl jsem co tajit,“ pokračoval bývalý pražský radní.

Trezor si Blažek prý pořídil zejména kvůli tomu, že vlastní několik krátkých zbraní a vzhledem k tomu, že má šest dětí, z nichž pět žije ve stejné domácnosti, nechtěl, aby se ke zbraním mohly dostat. Bývalý politik také potvrdil, že jako rodina žijí relativně standardním životem.

Podle jednoho ze svědků měli obžalovaní dostat tip na loupež od Blažkovy známé Alexandry Honzíkové. Blažek v pondělí prohlásil, že se s ženou zná už od počátku devadesátých let, za posledních čtyři pět let ji prý osobně neviděl. „Párkrát u nás byla, ale třeba pětkrát šestkrát, rozhodně ne třeba padesátkrát,“ podotkl Blažek.

Podle spisu jde o ženu, jejíž firma dodávala uniformy pro pražské strážníky v době, kdy Blažek působil jako náměstek primátora pro bezpečnost a na městskou policii dohlížel.

Chtěla mu prý uškodit

Honzíková měla podle jednoho z obžalovaných Floria Selmanaje vědět o rodině všechno, co kde v domě je a podobně. „Má ho ráda, jen mu chce nějakým způsobem finančně uškodit,“ prohlásil při pátečním jednání Selmanaj. [celá zpráva]

Selmanaj je spolu s Bekimem Thaqim, Agimem Buchmayerem, Adilem Alijou a pražským kriminalistou a fotbalovým rozhodčím Martinem Vaňkátem obžalovaný z plánování loupežného přepadení Blažkovy vily v roce 2014. Údajně ho chtěli donutit otevřít jeho sejf, ve kterém podle tipaře mělo být osm miliónů eur.

K přepadení nedošlo díky policejním agentům, kteří skupinu infiltrovali a nechali se na „kšeft” najmout. Policie pak gang zadržela ještě předtím, než zvládl k vile vůbec dojet.

Někteří úmysl přepadnout vilu připustili, další, jako například Vaňkát, který měl gangu podle obžaloby jako policista krýt záda a zamést stopy, vinu kategoricky odmítli. V případě odsouzení hrozí skupině mužů za loupežné přepadení až patnáctileté vězení.

Rudolf Blažek
Někdejší první ředitel pražské městské policie byl v letech 2002 až 2010 náměstkem primátora. V zastupitelstvu zasedal od 90. let minulého století až do roku 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám