Hlavní obsah

Zbili a oloupili poslíčka s pizzou, útok vedl syn známého filmaře

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Loni v listopadu rozjela tříčlenná parta plzeňských mladíků flám, který zakončili ve striptýzovém klubu. Rozfofrovali tam tisíce, které předtím násilím sebrali poslíčkovi s pizzou. Loupežné přepadení tehdy podle obžaloby vedl 25letý Václav Chaloupek, který je synem známého autora filmových večerníčků a komunálního politika. Všem hrozí až deset let ve vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Václava Chaloupka (v popředí) přivádí vězeňská eskorta do jednací síně

Článek

„Po předchozí domluvě fyzicky napadli rozvozce pizzy, kterou si objednali do domu v Mohylové ulici. Po otevření dveří Chaloupek srazil muže pěstí k zemi a společně s dalším obviněným ho mlátili a kopali s cílem zmocnit se peněženky s finanční hotovostí,“ uvedl ve středu před Okresním soudem v Plzni státní zástupce Michal Klíma.

To se jim povedlo, když Chaloupek poslíčka chytil rukou kolem krku a škrtil ho. „Pak všichni tři z místa utekli, peníze si mezi sebou rozdělili a použili pro svoji potřebu,“ dodal Klíma. Další dva obžalovaní Kevin Gibson (21) a Karel Duchoň (25) vypověděli, že obrat poslíčka o peníze byl Chaloupkův nápad.

„Venca byl hlavním strůjcem. Nejdřív se nás zeptal, jestli máme odvahu. Říkal, že rozvozci pizzy nosí u sebe víc peněz. Pak začal popisovat plán a my mu to odkývali, měli jsme už taky něco vypito,“ uvedl Duchoň.

Chytil mě do kravaty a škrtil. Nemohl jsem se bránit. Volal jsem o pomoc.
přepadený

Další sled událostí popsal Duchoň následovně. „Po zazvonění jsme všichni sešli dolů ke dveřím. Jakmile je Venca otevřel, hned dal tomu pizzaři pěstí do obličeje. Já se pak přidal, myslím, že jsem ho praštil dvakrát nebo třikrát. Snažil se bránit, ale neměl proti nám šanci. Pak ho vzal Venca do kravaty a já mu sebral peněženku,“ prohlásil Duchoň.

Vymlouvali se na alkohol

Ve stejném duchu vypovídal i Gibson. „Zpočátku jsem si myslel, že jsou to ze strany Vency jen opilecké řeči, že si dělá srandu a jen se před námi vytahuje. Když ale dal venku poslíčkovi pěstí, zjistil jsem, že to není legrace. Do toho útoku se zapojil i Duchoň, já jsem zůstal stát zkoprnělý strachy ve dveřích. Pak jsem zpanikařil a z místa s nimi utekl,“ řekl Gibson.

Chaloupek před soudem tvrdil, že první praštil Moravce Duchoň. „Já jsem ho jen chytil za ruku, aby neutekl, a Duchoň mu dal pěstí do obličeje. Potom jsme se všichni tři váleli po zemi a přetahovali se o kasírtašku. Já ho pak chytil pod krkem a Duchoň se zmocnil kasírtašky. Z místa jsme utekli,“ vypovídal Chaloupek, který už má v trestním rejstříku dva záznamy za krádež a výtržnictví.

Na otázku, proč užil násilí, sklopil hlavu a řekl: „Nejsem schopen odpovědět. Byl jsem opilý, to se na mém jednání asi podepsalo,“ dodal.

Poškozený František Moravec v soudní síni ukázal na Chaloupka a potvrdil, že je to ten muž, od kterého schytal mezi dveřmi první ránu a který byl při útoku nejvíce aktivní. „Chytil mě do kravaty a škrtil. Nemohl jsem se bránit. Volal jsem o pomoc. Když se zmocnili kasírtašky, utekli,“ řekl 41letý zaměstnanec Pizzerie Májovka.

Obhájce se snažil o znevěrohodnění

Chaloupkův obhájce Ludvík Rösch se snažil Moravce jako svědka znevěrohodnit. „Je pravda, že máte dluhy a jste v insolvenci?“ ptal se Rösch, který s otcem klienta zasedá v plzeňském zastupitelstvu za politické hnutí Občané patrioti.

Otázky tohoto typu ale hned utnula předsedkyně senátu s tím, že s projednávanou věcí nijak nesouvisí. Moravec dále uvedl, že Duchoň s Gibsonem se mu omluvili a dostal i nějaké odškodné. Od Chaloupka se ale podle svých slov žádného vstřícného gesta nedočkal.

Naopak soudu řekl, že se mu den před jednáním ozvala nějaká žena s tím, že je známá rodiny pana Chaloupka a požádala ho, aby byl při své výpovědi shovívavý. „Pak jsem od ní dostal ještě ve středu ráno esemesku, že pokud budu moct pomoci, tak mně bude vděčná,“ prohlásil Moravec.

Soudkyně pak přímo v jednací síni na číslo ženy zavolala a po krátkém rozhovoru konstatovala, že se jedná o přítelkyni otce obžalovaného Chaloupka. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků a rozsudek by mohl padnout v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám