Hlavní obsah

Jeden mě držel a dva mě mlátili, popsal u soudu slávista policejní zásah

Novinky, bad
Praha

Výslechem dalších svědků pokračovalo v úterý u pražského městského soudu projednávání žaloby fanoušků pražské fotbalové Slavie na policejní prezidium a ministerstvo vnitra. Slávisté tvrdí, že dva roky starý policejní zákrok proti nim byl nezákonný. Jeden ze zadržených fanoušků uvedl, že ho policisté bez varování zbili.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policie na Čechově mostě v dubnu 2014 zasáhla proti slávistům, házeli dělbuchy.

Článek

Soudkyně Karla Cháberová minulé jednání odročila, aby předvolala velitele zásahu, jednoho ze zadržených fanoušků a také umožnila vyjádření policie, zejména k tomu, proč byly na Čechově mostě rozmístěny antony.

Účastník pochodu Lukáš Slaboch ke svému zadržení uvedl, že ho policisté napadli a zbili bez předchozí výzvy, že by měl pyrotechniku pustit. „Byl jsem zajištěn z důvodu užití pyrotechniky. Policisté mě zpacifikovali k antonu. Jeden mě držel a dva mě mlátili,“ prohlásil Slaboch.

Pochod slávistů na LetnouVideo: Novinky

Soudkyně nechala přehrát videozáznam, kde byl Slaboch vidět, jak zkrvavený leží obličejem k zemi. „V jeho tváři byly krvavé stopy,“ konstatovala Cháberová. Slabochovi bylo údajně ošetření poranění nabídnuto po pěti hodinách na služebně. To ale odmítl, protože se prý potřeboval učit na maturitu, kterou měl za dva dny.

Podle odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia zásah proběhl v pořádku. „K žádnému porušení zákona ze strany policistů nedošlo,“ píše se ve vyjádření. To potvrdil i velitel zásahu Marek Adam. „Rozsvítily se světlice, začal služební zákrok a průvod se zastavil,“ uvedl Adam, který byl ovšem v době zásahu už na Letné, na stadiónu Sparty. Zasahující policisté si tak situaci vyhodnotili sami.

Není to o tom, že někam vběhnem a zbijeme dav.
velitel zásahu Marek Adam

„Policisté jsou povinni v případě nějakého protizákonného jednání zakročit,“ konstatoval Adam. „Není to o tom, že někam vběhnem a zbijeme dav. Každý policista se tomu chce vyhnout,“ dodal.

Námitky slávistů, že za pět předchozích let nebyl se zapálenou pyrotechnikou na mostě problém, Adam odmítl s tím, že „zažitá praxe se mění, všechno se mění“.

Vyjádření organizátora pochodu Lukáše ValyVideo: Novinky

Podle policejního vyjádření bylo na zhruba tisícihlavý pochod městem v dubnu 2014 nasazeno 592 policistů, osm koní, osm psů a jeden vrtulník. Antony byly na mostě rozmístěny podélně údajně kvůli bezpečnosti, aby zachovaly stejný profil, jako má Pařížská ulice, ze které fanoušci pokračovali na most.

Gentlemanská dohoda

Podle organizátora pochodu Lukáše Valy policie o plánu odpálit světlice věděla. Den předem se sešel s policistkou, která měla průvod na starosti. „Lukáši, já vám to samozřejmě dovolit nemůžu, ale na Čechově mostě to bude nejlepší,“ řekla prý Valovi policistka.

Na dotaz soudkyně, proč tedy byly světlice odpáleny i v Pařížské ulici, Vala řekl, že je těžké uhlídat tisíc lidí. „Máte docela odvahu organizovat takový pochod,“ komentovala Cháberová, nicméně dodala: „Předpis je evidentní – nikde po Praze nebylo v rámci pochodu povoleno užívání pyrotechnických výrobků.“

Jednání bylo odročeno na neurčito, zejména kvůli předvolání policistů, kteří Slabocha zadrželi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám