Hlavní obsah

Potápěč nepřežil ponor do břidlicového lomu na Bruntálsku

V zatopeném břidlicovém lomu Šifr ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku zemřel v neděli dopoledne zkušený šestačtyřicetiletý potápěč. Tragickou událost prověřují moravskoslezští kriminalisté. Příčinu úmrtí potápějícího se muže určí až pitva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trojice mužů z Ostravska se v neděli dopoledne potápěla v hloubce 22 až 28 metrů v břidlicovém lomu Šifr, který má hloubku 35 metrů. Teplota vody dnes měla zhruba dva stupně,“ líčila událost bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Podle ní začal jeden z potápěčů při ponoru signalizovat o pomoc. „Jeden z jeho kolegů mu dal dýchnout vzduchu ze své láhve. Muž však začal najednou rychle stoupat na hladinu, kde volal o pomoc a následně upadl do bezvědomí. Kolegové ho vytáhli na břeh a začali mu poskytovat první pomoc, ve které pokračovali zdravotníci,“ popisovala dále policejní mluvčí s tím, že bohužel muž zemřel.

„Na místě tragédie jsou nyní přítomni policejní potápěči z oddělení speciálních potápěčských činností z Frýdku Místku, kteří provedli předběžné ohledání techniky,“ uvedla dále Jiroušková. Policie také zajistila techniku potápěče i jeho plicní regulátor. Budou podrobeny odbornému zkoumání.

„Příčinu úmrtí určí nařízená soudní pitva, předběžně by se mohlo jednat o barotrauma plic z přetlaku. Kriminalisté nyní zjišťují další okolnosti tohoto neštěstí,“ upřesnila policejní mluvčí. Potápěč, který nepřežil nedělní ponor, měl podle kriminalistů akreditace a za sebou zhruba 200 ponorů. „Jeho technika na nedělní ponor však podle našich informací nebyla plně kompatibilní a vhodná pro daný typ vody,“ shrnula Jiroušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám