Hlavní obsah

Muž, kterého Zeman omilostnil, stihl za tři roky 38 podvodů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužem, kterému prezident Miloš Zeman udělil 4. února svou vůbec první milost, je podle informací Práva 34letý podnikatel P. M. z Plzně, odsouzený na tři roky vězení za celkem 38 skutků podvodu. Muž trpí roztroušenou sklerózou a v době udělení milosti měl přerušen výkon trestu ze zdravotních důvodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jak Právo zjistilo, muž, ročník 1981, podnikal jako fyzická osoba v Pacově na Pelhřimovsku a v Plzni. V letech 2008 až 2010 vylákal v celkem 38 případech od různých osob a firem peníze, služby nebo zboží v částkách od několika tisíc do několika set tisíc korun.

V účetnictví navíc zatajil některé příjmy, čímž se vedle podvodu dopustil také přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. K tříletému trestu odnětí svobody ho v listopadu 2012 odsoudil Okresní soud v Pelhřimově. Jeho verdikt později potvrdil Krajský soud v Českých Budějovicích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nikdy se k trestným činům nepřiznal

Odsouzený muž se k činům nepřiznal, u soudu se hájil tím, že své obchodní partnery nechtěl nikdy podvést. Šlo prý o obchodněprávní vztahy, které se měly řešit v civilních sporech.

Podle soudů však jednal s vědomým úmyslem své partnery okrást. V několika případech si nechal předem proplatit stavební práce a materiál, které nikdy nedodal, sám pak dlužil jiným firmám za opravy strojů, telekomunikační služby a zboží.

Žádost o milost podle zjištění Práva podal obhájce Pavel Rameš. „Jakkoli nepodceňuji zdravotní péči ve věznici, situace klienta je natolik závažná, že výkon trestu v jeho případě ztrácí jakýkoli účel,“ řekl Právu advokát.

Obhájce milost nečekal

„Trpí nevyléčitelnou chorobou, která jeho život neodvratně zkrátí. O tom svědčí i fakt, že soud v jeho případě už dvakrát přistoupil k přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů,“ podotkl Rameš.

Že prezident jeho žádosti vyhoví, údajně sám nečekal. „Byl jsem překvapen. Považuji to za výraz lidskosti,“ dodal obhájce.

Prezident odmítl své rozhodnutí o milosti blíže komentovat. Minulý týden pouze prohlásil, že omilostnil muže odsouzeného na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost. Část trestu si odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do nemocničního ošetřování. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Jsem rád, že milost, kterými se má šetřit jako se šafránem, jsem mohl, alespoň po třech letech, v jednom případě udělit,“ uvedl Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám