Hlavní obsah

V Národním muzeu v Praze vypukl požár

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jap, gin, fia

Požár vypukl v noci na pátek v budově Národního muzea v Praze. K jeho likvidaci byly přivolány hasičské jednotky z celého hlavního města. Oheň vznikl na střeše levého křídla budovy po jedné hodině ráno.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny šlehaly z Národního muzeaVideo: Novinky

 
Článek

Jeden ze členů ostrahy se nadýchal kouře a je v péči lékařů, řekl velitel zásahu.

Požár vznikl z elektrocentrály na střeše. Vznítila se asfaltová krytina i dřevěná konstrukce střechy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Hasiči při zásahu u požáru Národního muzea využili lešení postavené kolem budovy kvůli její rekonstrukci

Plameny podle hasičů zachvátily zhruba 200 metrů čtverečních střechy historické památky, která v současnosti prochází rozsáhlou stavební rekonstrukcí.

Foto: HZS Praha

V Národním muzeu v Praze vypukl požárVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V půl čtvrté ráno hasiči oznámili, že mají požár pod kontrolou a že se už nešíří. Kolem osmé hodiny ráno stále dělali dohašovací práce. Střechu muzea v části, kterou zachvátil požár, musejí rozebrat. "Je tam mezistropní část, kde by se mohla nacházet ohniska požáru," řekl ČTK operační důstojník pražských hasičů.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

Podle ředitele muzea Michala Lukeše mohla být příčina požáru spojena se stavebními pracemi při rekonstrukci. "Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém," řekl Lukeš.

Foto: Pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Hasiči zasahují u požáru Národního muzea v Praze

„Na místo se sjelo několik jednotek hasičů se třemi žebříky. Požár jsme zkoumali ze vzduchu z vrtulníku pomocí termokamery,“ řekl Novinkám ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová později upřesnila, že s požárem bojovalo 20 jednotek a na počátku byl vyhlášen mimořádný stupeň poplachu.

Foto: Pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Ohnisko požáru zkoumali hasiči také z vrtulníku pomocí termokamery.

Policie i hasiči zpočátku pátrali i po pohřešovaném dělníkovi, který se měl v místě pohybovat, stavební firma ale později potvrdila, že tam žádný z jejích lidí není.

Foto: Pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Hasiči zasahují u požáru Národního muzea v Praze

Doprava na magistrále v okolí Václavského náměstí byla nejprve zcela uzavřena. Ráno byla vedena jen dvěma jízdními pruhy. Od šesté hodiny je omezen pouze levý jízdní pruh. Mohou se proto tvořit kolony.

Historická budova Národního muzea v Praze v horní části Václavského náměstí je už od července 2011 kvůli rekonstrukci prázdná. Začátek prací ale značně zdržel výběr stavební firmy. Rekonstrukce má stát více než miliardu korun.

Foto: Pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Hasiči zasahují u požáru Národního muzea v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám