Hlavní obsah

Noční záchranná akce ve Vltavě: Jeden muž nahý a zaklíněný, druhý topící se ve splavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Záchrannou akci v chladné Vltavě mají za sebou pražští strážníci, hasiči a záchranáři, kteří z vody v noci na čtvrtek vytahovali dva muže ve věku 23 a 25 let. Jeden z nich byl při vědomí a pokoušel se zachránit, druhý byl v bezvědomí, nahý a zaklíněný. Oba se nakonec podařilo zachránit a převézt do nemocnice. Jak se muži do vody dostali, zjišťuje policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záchrana dvou mužůVideo: MP Praha

 
Článek

Městská policie dostala kolem čtvrté hodiny ráno oznámení o tom, že u lodi Hermes na nábřeží Kapitána Jaroše někdo volá o pomoc. Strážníci po příjezdu začali pátrat, odkud volání přichází. Pod betonovým okrajem u náplavky v ulici Dukelských hrdinů pak spatřili dva muže.

„Jedna osoba byla zcela nahá a nehybně visela zaklíněna za hlavu v otvoru ve zdi tak, že ve vodě měla pouze špičky nohou. Druhý muž, oblečen pouze do trička s krátkým rukávem a riflí, stál ve vodě u splavu přibližně 10 metrů od prvního muže a volal o pomoc,“ popsala začátek akce mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Zaklíněný pětadvacetiletý muž podle ní nejevil známky života, strážníci proto přivolali posily a vydali se oběma na pomoc. Topícímu se 23letému mladíkovi, který volal o pomoc, hodili lano. Ve vodě, jež měla v noci na čtvrtek 4,5 °C, byl však silný proud a mladík rychle ztrácel síly. Na zveřejněném videu lze vidět jeho snahu o záchranu. Na pomoc mu proto vyrazil jeden ze strážníků, uvázal mu lano kolem hrudníku a za pomoci kolegů ho dostal ven.

„Celou záchrannou akci znesnadňoval silný proud a váha muže. Strážníci mladíka zabalili do izotermické fólie a předali záchranné službě,“ konstatovala Seifertová.

Zaklíněný muž žil

Souběžně s touto záchranou se pokoušeli další strážníci a hasiči vytáhnout 25letého muže. Nakonec se to ale podařilo a zachránci zjistili, že muž ještě žije. „Byla mu tedy poskytnuta akutní první pomoc přímo na břehu a posléze jej hasiči na nosítkách vynesli na silnici, kde jej předali záchranářům,“ dodala Seifertová.

Podle mluvčí záchranářů Jiřiny Ernestové byli oba muži podchlazení a zároveň jevili příznaky intoxikace neznámou látkou. „Pětadvacetiletý mladík, u kterého došlo ke krátkodobé poruše vědomí, byl následně předán do střešovické nemocnice. O dva roky mladšího muže, kterého se podařilo zklidnit až ve spolupráci se strážníky, převezli záchranáři do nemocnice v Motole,“ sdělila Ernestová.

Jak se muži do vody dostali a proč nyní zjišťuje policie. „Mohu potvrdit, že případem se policisté zabývají. Zjišťují, zda se nestal nějaký trestný čin či zda se ho nedopustili přímo tito muži. Více informací zatím nemáme, protože obě osoby dosud nebyly vyslechnuty,“ řekla Novinkám mluvčí policie Iveta Martínková.

Reklama

Výběr článků

Načítám