Hlavní obsah

Žádnou potyčku policie nevyprovokovala, odmítá pražské vedení kritiku

Praha

Pražská policie se ohradila proti kritice související se sobotními demonstracemi. Kategoricky odmítla například spekulace ze sociálních sítí, že údajně vyprovokovala potyčku s levicovými demonstranty na Malé Straně. Další kritika se týká napadení přenosového vozu Českého rozhlasu, při kterém prý policisté nechtěli pomoct redaktorům. Vedení pražské policie nechá opatření zkontrolovat. Výsledky budou známy do dvou týdnů. Na webu to uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se 6. února odpoledne střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně.

Článek

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) očekává, že vláda dostane od ministerstva vnitra souhrnné hodnocení víkendových událostí. Kontrola bezpečnostních opatření a práce policie při demonstracích bude hotová do dvou týdnů, jak požaduje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že policie svou roli zvládla. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Přesvědčil jsem se jak na řídícím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně dle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace. Jejich profesionální nasazení a přístup velice oceňuji, policisté tak zabránili nejednomu vyostření situace," uvedl v prohlášení ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Incidenty řešila i vláda

O sobotních událostech se podle Dienstbiera hovořilo i na dnešním jednání vlády, ale bez formálního závěru, protože téma bylo zařazeno do bodu "různé". Události by podle něj mělo vyhodnotit ministerstvo vnitra.

"Očekávám, že dostaneme souhrnnou informaci z hlediska hodnocení toho, co se dělo o uplynulém víkendu," řekl novinářům Dienstbier.

Spekulace o maskovaných policistech

Předseda odborové organizace Unie bezpečnostních sborů Jiří Vítek v neděli na svém blogu publikoval text, kde označil skupinu útočníků, kteří napadli sobotní průvod levicových aktivistů, za převlečené policisty.

V textu také tvrdí, že útok organizoval policista v civilu, který je vidět na záběrech z akce. Dnes na tiskové konferenci prohlásil, že v žádném případě nechtěl svým vyjádřením poškodit policii.

"Nemám žádné informace zevnitř policie," řekl Vítek. Je prý ale přesvědčen, že některé policejní složky v akci figurovaly. Zdůraznil, že jde o jeho soukromý názor, závěry prý vyvodil z veřejných videí a fotografií.

Podezřelé mu prý bylo i to, že útočníci vycházeli z budovy ministerstva vnitra a to, že nezasáhl antikonfliktní tým. Sám prý ale netušil, že jeho text vyvolá takovou odezvu. "Možná jsem měl volit slova mírněji," řekl.

„Fotbaloví extremisté”

Policie spekulace, že by některý z maskovaných útočníků byl policista, kategoricky odmítla. "Kriminalistům se do této chvíle již podařilo zjistit totožnost některých z maskovaných útočníků, jedná se o radikální extremisty z fotbalového prostředí," uvedl v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Mluvčí dementoval i další spekulace, například o tom, že útočníci měli zázemí v budově ve vlastnictví ministerstva vnitra. Ze záznamů prý plyne, že jeden agresor do budovy vstoupil náhodou, když tam hledal útočiště.

"Nakonec mu to však nebylo nic platné, jelikož přístup do útrob budovy nebyl možný. Vzhledem k tomu se téměř vzápětí ocitl zpět na ulici," uvedl Daněk.

Server antifa.cz v pondělí uvedl, že na videu z incidentu je možné identifikovat některé útočníky, kteří jsou prý členy nacionalistických spolků. Autoři článku se vyjádřili také k muži, který je údajně policistou v civilu a podle Vítka útok organizoval. Podle nich jde o policejního důstojníka, který útočníky zná.

"To není nic zvláštního, většina z nich se při svém stylu života s policií seznamuje poměrně často. Z videa je patrné, že se celou dobu snaží situaci uklidňovat," uvedl server, který považuje údajnou policejní provokaci za nepravděpodobnou.

Daněk potvrdil, že muž je kriminalistou, který měl eliminovat hrozbu možného střetu obou skupin.

"Začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo. V této souvislosti patří jemu a jeho uniformovaným kolegům obrovský dík za jejich statečnost," míní Daněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám