Hlavní obsah

Obtěžujete mě, řekl strážníkům muž, který uprostřed Brněnské přehrady pozoroval hvězdy

Brno

Muž stojící uprostřed Brněnské přehrady zaujal v sobotu vpodvečer člověka, který se s obavami o jeho život obrátil na městskou policii. O záchranu muže se okamžitě postarala hlídka poříční jednotky.

Muž postával uprostřed Brněnské přehrady a hleděl na hvězdyVideo: Městská policie Brno

 
Článek

Na zamrzlé hladině přímo uprostřed Brněnské přehrady postával v sobotu před soumrakem osamocený muž. Na tísňovou linku městské policie zatelefonoval tuto informaci svědek, jenž se tou dobou procházel podél břehu. Strážníkům na operačním středisku se svěřil se svou obavou, že by se led mohl prolomit.

K místu okamžitě spěchala nejbližší hlídka poříční jednotky, která z pláže na Kozí horce pomocí dalekohledu muže spatřila, jak se nejistou chůzí přesouvá po ledové ploše na půli cesty mezi oběma břehy.

Aktuální tloušťka ledu na přehradě se sice v závislosti na místě měření pohybuje mezi deseti a dvanácti centimetry, teplejší počasí a vodní proudy však na některých místech vrstvu ztenčují až o několik centimetrů.

Strážníci vyhodnotili, že muži reálně hrozí vážné nebezpečí a s jisticím lanem a sadou záchranného vybavení se vydali za ním.

Muž o záchranu nestál

Osmatřicetiletého muže kontaktovali asi čtyři sta metrů od břehu a požádali ho, aby je následoval na souš. V bezpečí pláže muž podotkl, že z hladiny vodního díla pozoroval hvězdy a oznámením na linku 156 i příchodem hlídky se cítí obtěžován.

Strážníkům třikrát zopakoval, že porušují „Millský princip“, čímž měl patrně na mysli Millův princip, jenž byl definován anglickým filosofem Johnem Stuartem Millem a který, zjednodušeně řečeno, hovoří o tom, že svoboda člověka ve společnosti končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Hlídku ovšem na břeh následoval v zájmu vlastního bezpečí dobrovolně a po krátkém rozhovoru na pláži odešel nerušeně domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám