Hlavní obsah

Firma nabízela pohádkové zhodnocení, lidé přišli o 60 miliónů

– Brno
Právo, pko

Kdo by nechtěl získat zhodnocení vkladu 5 až 15 procent, když banky nabízejí úroky desetkrát menší? Přesně na takovou notu uhodili podvodníci z Brna, kteří přesvědčili několik stovek lidí, aby investovali do jejich společnosti. Lidem, kteří se těšili na pohádkové zhodnocení, ale nakonec zbyly jen oči pro pláč.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté už stíhají tři manažery společnosti Double Investments Limited, kteří měli tři stovky podvedených připravit o 60 miliónů korun.

„Společnost začala působit v roce 2010. Obvinění nejprve založili společnost ve Velké Británii a pak založili v Česku pobočku. Garantovali návratnost investic a tvrdili, že všechny vklady jsou pojištěné. Peníze jim dávali hlavně lidé důchodového věku a ze začátku dokonce nějaké peníze vypláceli. Finance se postupně ztratily nákladným životem obviněných a provozem společnosti,“ konstatoval vyšetřovatel Dušan Janča.

Firma nikam neinvestovala

Firma slibovala i výhodné investice do moderních technologií. „Dobře se může mít ten, kdo převezme zodpovědnost za svou budoucnost,“ zněl jeden z jejich sloganů.

„Kdyby se ale lidé podívali na stránky České národní banky, zjistili by, že tato firma nemůže investovat. A ve skutečnosti ani nikam neinvestovala. Šlo o typické letadlo,“ řekl Janča s tím, že se podařilo zajistit jen několik set tisíc korun.

„Nebezpečí takových podvodných akcí tkví ve stále větší profesionalizaci. Všichni vystupovali velmi přesvědčivě, po republice měli asi 30 obchodních zástupců, a když se dostali do problémů, tvrdili, že budou fúzovat s jednou z největších českých společností. Lidé by měli být v takových případech velmi opatrní. Jakýkoli podpis na smlouvě může totiž do budoucna způsobit vážné problémy,“ varoval kriminalista Rostislav Šenk.

Reklama

Výběr článků

Načítám