Hlavní obsah

Za ukradenou Marilyn padly pětileté tresty

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za ukradení mobiliáře výstavy Marilyn Monroe a dalšího zboží poslal ve středu pražský městský soud Milana Kožinu a Evžena Čergeho na pět let do vězení. Josefa Horta potrestal soud podmínkou. Muži se podle soudu dopustili podílnictví na podvodu. Hlavního pachatele podvodu se ale nepodařilo vypátrat. Verdikt není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Článek

Muži podle obžaloby převzali v roce 2013 kontrolu nad slovenskou přepravní společností Manage Log. Jako její jednatelé si poté na internetové spediční databance RaalTrans vytipovali objednávky, o které – přes různé prostředníky – projevili zájem, a následně je zadávali dalším přepravním firmám.

Jejich řidičům pak volali, že se změnilo původní místo vykládky, a nasměrovali je do skladu v pražských Holešovicích, kde náklad vyložili. „Podařilo se jim v krátkém období přesměrovat sedm kamiónů nákladu,“ uvedla žalobkyně Hana Vlášková v závěrečné řeči. V jednom z kamiónů byl mimo jiné i mobiliář výstavy o Marilyn Monroe, směřující na Pražský hrad.

Muži, kteří stanuli před soudem, se podíleli na vykládání zboží ve skladu a hájí se tím, že nevěděli, že se děje něco nezákonného. Kdo přesměrovával kamióny, se nepodařilo vypátrat.

Zboží za devět miliónů

Muži byli původně obžalováni z podvodu. S tím ale senát vedený Tomášem Kubovcem nemohl souhlasit, protože se ani policii nepodařilo trestný čin podvodu prokázat. „Za daného důkazního stavu obžaloba nemůže obstát. Někdo z obžalovaných by musel být tím, kdo přesměroval ty kamióny do příslušného skladu. To žádným důkazem prokázáno nebylo,“ uvedl Kubovec.

Opravdu jsem nevěděl, že se jednalo o trestnou činnost,  byl jsem najmut pouze na práci
obžalovaný Milan Kožina

Trojlístek mužů proto odsoudil za podílnictví. „Bylo prokázáno, že se podíleli na té činnosti vykládání a překládání toho zboží. O tom, že se jedná o činnost nelegální, zcela jistě museli vědět,“ pokračoval Kubovec a dodal: „Bylo zneužito bordelu na tom internetovém portálu, kdy tam velmi jednoduše lze přeložit místo vykládky a nikdo to neřeší. Nebyl předložen jediný důkaz, že by to udělal někdo z našich obžalovaných.“

Celkem muži vyložili na úplně jiných místech, než bylo původně určeno, zboží za bezmála devět miliónů korun. Evidentně jim bylo jedno, o jaké zboží šlo, protože v seznamu vedle vestavěných trub, kosmetiky nebo elektroinstalačního materiálu figurovala také záchodová sedátka nebo tabákové esence do elektronických cigaret.

Valnou většinu zboží se nakonec podařilo policii zajistit.

Vinu odmítají

Všichni tři obžalovaní od počátku vinu odmítají a tvrdí, že byli jen najatými skladníky. „Opravdu jsem nevěděl, že se jednalo o trestnou činnost, byl jsem najmut pouze na práci,“ řekl Kožina. Podle jeho obhájkyně si pak pouze chtěl vzít nějaké zboží, aby dostal zaplaceno za odvedenou práci.

Vinu odmítl také Hort. „Provedené důkazy potvrzují, že jsem s trestnou činností neměl nic společného, jen jsem zajišťoval skladovací prostory,“ uvedl u soudu Hort a dodal, že se se spoluobžalovanými Čergem a Kožinou ani nezná.

Podle Vláškové se jejich vinu ale podařilo dostatečně prokázat a navrhla pro muže tresty mezi pěti a deseti lety vězení.

Obžaloba se původně týkala šesti lidí, tři z nich ale soud vyloučil k samostatnému projednání.

Vějíř i punčochy

Expozice výstavy Marilyn v hodnotě 1,66 miliónu korun se ztratila 21. května 2013. Jednalo se mimo jiné o diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovku fuchsiové barvy či pozvánku na narozeniny Johna Kennedyho.

Podle policie si muži vytipovali několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které jely z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek.

O tři měsíce později policie zajistila některé z předmětů a technické vybavení výstavy, ztracené fotografie a další exponáty se však nenašly. Výstava se nakonec i přes tyto problémy konala – navštívilo ji přes 50 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám