Hlavní obsah

Policie zadržela exministra Langra a podnikatele Kyselého, razie míří i do vlastních řad

Právo, Novinky, rav, jt, mhr
Praha
Aktualizováno

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozjeli od úterního brzkého rána na několika místech v České republice velký zátah kvůli podezření z korupce. Podle zjištění Práva byl zadržen exministr vnitra Ivan Langer a podnikatel Ivan Kyselý, který je dlouholetý obchodní partner Langera. Obviněni zatím nebyli. Podle České televize se zásah týká solární elektrárny Ševětín. Razie míří i do policejních řad.

Vyjádření policejního prezidenta k zásahuVideo: Novinky

 
Článek

„Úkony trestného řízení jsou zaměřeny také na jedno krajské ředitelství a jeden celostátní útvar, který spadá pod policejní prezidium. Mohu také potvrdit, že bylo několik lidí zadrženo, probíhají ale výslechy a domovní prohlídky, a proto další informace budou během následujících tří dnů,“ řekl na tiskové konferenci policejní prezident Tomáš Tuhý.

Akce byla pojmenovaná Vidkun, podle norského fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga, a byla pečlivě připravována a utajovaná, vědělo o ní jen několik málo lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro Langera si policisté přišli podle všeho v Praze, kde měl být přítomen i u následné domovní prohlídky svého pražského bytu a nejspíše ho detektivové krátce také vyslechli. Během dne ho plánovali převézt do Olomouce, kde rovněž vlastní byt a policisté tam dělají další prohlídku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exministr vnitra Ivan Langer u jednání výboru ke spisu Krakatice

Podle informací České televize ÚOOZ zadržel i jednoho z náměstků olomouckého krajského ředitelství policie, zasahuje také na policejním prezidiu. Podle informací Práva se jedná o náměstka pro trestní řízení Karla Kadlece.

Byli i na krajském úřadu 

Policisté byli v úterý i na krajském úřadu v Olomouci. Právu to potvrdila mluvčí úřadu Kamila Navrátilová. Co bylo předmětem zájmu policistů, však neuvedla. „Nemám k tomu žádné informace,“ dodala mluvčí.

Státní zastupitelství ani policie nechtějí akci komentovat. „Jsou prováděny úkony trestního řízení na několika místech v ČR, mimo jiné v Olomouci a v Praze. Týká se to zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení,“ nastínil Právu Ištvan.

Vzhledem k tomu, že policie zasahuje i kvůli možnému zneužití pravomoci, je jasné, že mezi podezřelými jsou také zaměstnanci veřejné správy, ať už té státní, obecní, či městské. Ištvan však zatím odmítl upřesnit, po kom kriminalisté z ÚOOZ jdou a jestli jsou mezi nimi i politici.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policisté v Olomouci zasahovali i v domě, v němž bydlí Ivan Langer.

Podle České televize se zásah týká solární elektrárny Ševětín, která stojí poblíž Českých Budějovic. Zprovozněna byla v roce 2010, rok předtím koupila projekt firma ČEZ.

Media ráno původně informovala, že se na zásahu podílí také Generální inspekce bezpečnostních sborů, policejní prezident Tomáš Tuhý to ovšem v úterý odpoledne popřel. ÚOOZ podle ČT chce vyslechnout i ředitele kriminální policie Milana Pospíška.

Vedení policie o zásahu vědělo

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který se v úterý sešel s policejním prezidentem, z policie žádné informace neunikají. Informace, které se objevují médiích, se tak podle něj „nemusí zakládat na pravdě”.

Pro vedení policie nebyl zásah v jejích řadách překvapením, neboť impuls podle Chovance vzešel přímo od policie. Chovanec uvedl, že během několika dnů bude moci policie o rozsahu zásahu informovat detailněji.

Jde o 100 miliónů

Podle týdeníku Respekt, který se o kauzu zajímal, policie prověřuje asi 100miliónovou částku, která měla dorazit k jednomu z garantů stavby. Část peněz putovala také do pražské advokátní kanceláře, ve které působil do roku 2010 exministr vnitra Ivan Langer. Redakci Práva se s ním zatím nepodařilo spojit.

„Realizace ve spolupráci s ÚOOZ v tuto chvíli nadále probíhá,“ podotkl pouze bez dalších podrobností šéf olomouckých vrchních žalobců. A stejné strohé stanovisko Právu sdělil i mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že další informace poskytne průběžně poté, kdy je bude možné zveřejnit.

„Zatím nemáme žádné informace o zájmu policie. Společnost ČEZ opakovaně v minulosti poskytovala a poskytuje Policii ČR součinnost a podklady ve věci fotovoltaických elektráren, včetně Ševětína,” řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Elektrárnu Ševětín na Českobudějovicku zprovoznila v roce 2010 skupina ČEZ. Podle jejich webových stránek má výkon 29,9 MW a ročně vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu zhruba 8000 domácností na jihu Čech. Je třetí největší v České republice.

Langer se domohl omluvy

Vrchní soud v Praze v úterý rozhodl, že se vydavatelství Mafra musí omluvit bývalému ministrovi Ivanu Langerovi za článek v MF Dnes, ve kterém se objevilo tvrzení, že byl Langer napojen na zavražděného podnikatele Františka Mrázka. [celá zpráva]

Odvolací soud tak částečně změnil pět let starý rozsudek pražského městského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám