Hlavní obsah

Nevěděl prý, že je to utajený svědek. Exdetektiv vyzradil identitu klíčové postavy kauzy

– Praha

Bývalý vyšetřovatel Rostislav Kotrč ve středu u soudu označil svou obžalobu z vyzrazení utajené svědkyně v kauze Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za tendenční a vykonstruovanou. Stal se prý nepohodlným, protože upozorňoval na chyby, které ve vyšetřování udělala protikorupční policie i pražské vrchní státní zastupitelství. Zdůraznil, že k trestnému činu neměl žádný motiv.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rostislav Kotrč přichází k soudu.

Článek

Kotrč vyšetřoval kauzu, v níž byli bývalí šéfové ŘSD obviněni z přijímání úplatků při pronájmu dálničních odpočívadel. Obžaloba tvrdí, že když se obhájci mužů seznamovali s trestním spisem, vyšetřovatel jim záměrně zpřístupnil protokol, z nějž vyplývala totožnost klíčové svědkyně. Žena se jako zaměstnankyně ŘSD cítila ohrožena, a proto vystupovala pod smyšleným jménem.

Vyšetřování, které Kotrč převzal krátce po svém nástupu k protikorupčnímu útvaru v červnu 2012, bylo podle něj naprosto nekoncepční. Kotrče, který se měl původně zabývat kauzami evropským grantů, údajně nikdo nezaškolil na vyšetřování korupce a nikdo ho prý ani oficiálně neinformoval o tom, že ve věci ŘSD figurují utajení svědci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neustále na nás bylo tlačeno, abychom vytvářeli nová a nová sdělení obvinění
obžalovaný

Toto tvrzení ovšem zpochybnila předsedkyně soudního senátu pražského městského soudu Hana Hrnčířová. Upozornila, že informace byla jasně patrná už z usnesení o zahájení trestního stíhání, které Kotrč jakožto vyšetřovatel musel znát.

Chaos ve spisu

Kotrč reagoval tak, že ve spisu k ŘSD byl chaos. Nacházel se prý v 60 neuspořádaných šanonech, většina listin nebyla založena do elektronického systému a některé zajištěné důkazy, jako například počítače, prý byly i po roce vyšetřování nedotčené.

„Neustále na nás bylo tlačeno, abychom vytvářeli nová a nová sdělení obvinění bez relevantních podkladů. Kauza navíc byla od počátku chybně zpracovaná, například v ní byla špatně vypočtena škoda," uvedl. ”Byl jsem vedoucím vyšetřovacího týmu, ale vedoucí práce jsem nevykonával, tým řídil (vedoucí odboru korupce – pozn. red.) plukovník (Leopold – pozn. red.) Černý," dodal.

Totožnost známá už dřív

V březnu 2013 podal Kotrč kvůli údajným pochybením, která zjistil, oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů. V dubnu pak připojil informaci, že utajená svědkyně dříve vypovídala opilá a policisté na ni prý tlačili s tím, že pokud nezačne mluvit, nedostane se do školky za svým dítětem. Počátkem května mu byl případ odebrán a inspekce ho začala prověřovat kvůli vyzrazení svědkyně.

Kotrč se hájí i tím, že totožnost svědkyně byla zveřejněna už předtím, než nastoupil k protikorupční policii – mimo jiné i v článcích na serveru E15.cz a v časopisu Týden. Kotrč kritizoval i roli vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která podle něj kryla chyby své podřízené, dozorující žalobkyně Jany Jahodové. Údajně proto, že by zjištěná pochybení Bradáčové uškodila v jejím tehdejším medializovaném sporu s šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a za ohrožení utajované informace Kotrčovi hrozí až osmileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám