Hlavní obsah

Silný výbuch otřásl Poličkou, explodovalo 320 tun střelného prachu

Svitavy
Aktualizováno

V areálu Poličských strojíren ve středu ráno explodovalo 320 tun střelného prachu, sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková. Při výbuchu a následném požáru se lehce popálili dva lidé. Oheň se rozšířil i na les, během hodiny měli hasiči plameny pod kontrolou.

Foto: ČTK

V areálu Poličských strojíren explodovalo 320 tun střelného prachu

Článek

Velmi silná exploze nastala před půl osmou ráno. Plameny i černý dým byly podle mluvčí vidět ze širokého okolí. Původní informace hovořila o výbuchu 500 tun prachu, náměstek výroby Poličských strojíren však upřesnil, že explodovalo 320 tun střelného prachu.

„Hasiči ihned po příjezdu nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Oheň se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa,“ uvedla Horáková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ní byli lehce popáleni dva zaměstnanci, které převezla záchranná služba do nemocnice.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Na místo vyjela jedna naše posádka. První mladší muž utrpěl drobné popáleniny a převezli jsme ho na ambulanci v Poličce. Druhý asi 65letý muž měl popáleniny do pěti procent a vezli jsme ho do nemocnice v Litomyšli,“ řekla Novinkám mluvčí záchranářů Helena Škuligová.

Prováděli údržbu

Areál obklopený lesy leží asi dva kilometry od Poličky v části Bořiny. Černý kouř z požáru byl vidět až ve městě, řekl ČTK starosta Poličky Jaroslav Martinů. „Byl jsem osobně na místě. Vybuchl nejzazší sklad v lesích. Podle všeho dva pracovníci prováděli běžnou údržbu, vzňal se jim manipulační vozík a od něj chytl sklad, kde byl uskladněn výbušný prach," uvedl Martinů.

Podle něj je budova zcela zničená, ale díky tomu, že byla obklopena betonovou zdí a zemním valem, nebylo okolí explozí příliš zasaženo. V Bořinách žije jen zhruba 80 obyvatel, které výbuch neohrozil.

„Požár byl zcela zlikvidován v 10.44 hodin. Na místo události se dostavil i pyrotechnik. Příčiny exploze jsou nyní vyšetřovány. Škoda byla předběžně vyčíslena na 25 miliónů korun,” uzavřela Horáková.

Poličské strojírny byly založeny pod názvem První vojenská muniční továrna roku 1920. Původně se výroba orientovala především na produkci ručních granátů a dělostřeleckého střeliva. V roce 1958 se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov a rozvinula se i strojírenská výroba, dnes produkuje pneumatické systémy a prvky a technologie pro měření a čerpání tekutin. V květnu 1992 se Poličské strojírny přeměnily na akciovou společnost, v současnosti je jediným akcionářem společnost STV Invest Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám