Hlavní obsah

Tyran nutil děti, aby kopaly do matky. Nakonec ji zabil

Právo, Stáňa Seďová

Polovina vražd v Česku je spáchána mezi partnery nebo příbuznými. Obětí je v 84 procentech žena. Ve většině případů hrůznému činu předchází domácí násilí. Ale okolí jako by to nevidělo a neslyšelo. Nikdo nepomohl ani dvěma ženám, u nichž týrání skončilo smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh Hany Š. ukázal, jak dalekosáhlé následky domácího týrání, které vedlo k její smrti, skutečně mělo. Ladislav K. týral Hanku, se kterou se seznámil v jejích patnácti letech, kdy pobývala v dětském domově, od roku 2001.

Přestože rodinu kvůli třem dětem a žití na ubytovně často navštěvovaly sociální pracovnice, které se ptaly Hanky na modřiny, vždy jen tvrdila, že je nemotorná. Na nabídku odchodu do azylového domu nikdy nereagovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sousedi se báli zasáhnout

Ladislav se však nespokojil s tím, že ji bil a týral sám, ale nutil i jejich tři děti, aby do matky kopaly, když po jeho útoku ležela na zemi. Jednou jí musely i ostříhat vlasy.

Všechny tři děti se chovají agresivně a napadají v zařízení další děti
právník David Oplatek

„Přestože si situace v rodině byli dobře vědomi sousedi i majitel ubytovny, báli se zasáhnout. Až jednou po noci, kdy sousedka hodiny poslouchala, jak muž mlátí ženou o zeď, se ráno rozhodla jednat. Donutila násilníka, aby přivolal záchranku. Aniž by si toho pachatel všiml, hovor se v dispečinku záchranné služby začal nahrávat už v momentě, kdy své manželce vyhrožoval, aby nezkoušela říci, že jí to udělal on. Operátorce nahlásil, že žena spadla ze schodů,“ popsal moment, kdy už ženě nebylo pomoci David Oplatek, právník organizace proFem, jež se od roku 1993 zaměřuje na potírání násilí na ženách a domácího násilí.

Z potomků se stali násilníci

Krajský soud v Ostravě poslal Ladislava K. na 24 let do vězení. Na svobodě ovšem zůstali tři tyrani, které stvořil. „Děti byly umístěny do dětského domova, ale když jsem mluvil s jeho ředitelkou, říkala, že jejich prognóza začlenění do společnosti je velmi zlá. Všechny tři děti se chovají agresivně a napadají v zařízení další děti,“ doplnil Oplatek následek neřešeného domácího násilí v rodině s dětmi.

Mrtvou zastlal do postele

Nikdo si pak nedokáže představit, co zažily děti v rodině odsouzeného pana G., který po dlouholetém psychickém a fyzickém týrání svou ženu zavraždil a zastlal ji do postele.

„Děti se na mrtvou matku pak chodily čtyři dny do ložnice koukat. Až pak muž tělo přenesl do kotelny, což odhalily sociální pracovnice, kterým bylo divné, že dlouho matku dětí nikdo neviděl. Tento pachatel dostal od ostravského soudu nejprve trest odnětí svobody na třicet let, což odvolací soud později zmírnil na 22 let,“ komentoval druhý případ David Oplatek, jeden z autorů nové studie Vraždy v kontextu domácího násilí.

Jde o první studii u nás, která se s podporou vlády ČR zaměřila na vysoký výskyt těchto forem násilí. „Polovina evidovaných vražd je spáchána mezi partnery nebo v širším rodinném kruhu. V těchto případech převažují mezi oběťmi ženy, v 84 % případů. Ze studie vyplývá, že jsou-li pachatelkami vraždy v kontextu domácího násilí ženy, příčinou vraždy bývá často dlouhodobé týrání ze strany partnera. Často čin spáchají v bezprostředním ohrožení života,“ komentovala výsledky studie lékařka a kriminalistka Jiřina Voňková, která se na studii podílela.

Příbuzní: 112 vražd

„Například podle statistik Policejního prezidia v roce 2013 bylo 112 obětí vražd motivovaných osobními vztahy. Celkově bylo u nás spácháno 182 vražd,“ dodala Voňková.

Autoři studie, kterou realizovala organizace proFem, svorně poukazují na fatální selhání nejen zainteresovaných odpovědných institucí, ale i nejširšího sociálního okolí obětí těchto vražd.

„Stejně tak soudy nevěnují domácímu násilí dostatečnou pozornost, ačkoli to může mít významný vliv na výši uloženého trestu. Skutek jen kvalifikují jako trestný čin vraždy,“ upozorňuje Jitka Poláková, ředitelka proFem.

Ani pohled do Spojených států nepřináší, pokud jde o domácí násilí, uklidňující zprávy. „Američtí statistikové například spočítali, že v bojích v Afghánistánu zemřelo od roku 2001 do roku 2012 6488 vojáků. Za toto časové období ve státech zemřelo 11 766 žen v souvislosti s domácím násilím,“ dodala Poláková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám