Hlavní obsah

Za schvalování atentátu na české vojáky dostal komunista podmínku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Michal Kesudis dostal za schvalování loňského atentátu na české vojáky v Afghánistánu jeden rok vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Kesudis vyjádřil na svém facebookovém profilu vděk afghánským odbojářům. Při atentátu zemřeli čtyři vojáci, pátý v nemocnici. Verdikt je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání. Kesudis má kvůli kauze pozastavené členství v KSČM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kesudis u soudu

Článek

Soudkyně Kateřina Kohoutková měla o Kesudisově vině jasno. „Veřejně vychvaloval pachatele, vychvaloval vraha tím, že se postavil na jeho stranu,“ prohlásila Kohoutková.

Kohoutková odmítla v podstatě veškeré Kesudisovy námitky a připomínky. „Obžalovaný namítal legitimitu a legálnost pobytu našich vojáků v Afghánistánu. Ten byl schválen v návrhu vlády parlamentem, vyplývá z naší účasti v NATO,“ uvedla soudkyně.

„Vražda je vražda a vražda vždy vraždou bude. Skutečnost, že nebyl zjištěn vrah, nemění nic na této skutkové podstatě. Výroky obžalovaného v tomto směru jsou zcela nepochybné,“ dodala Kohoutková.

„Rozsudek přijímám,“ prohlásil Kesudis u soudu. „Neodvolal jsem se, protože bych nemohl sehnat práci. Nemám čas běhat po soudech,“ dodal Kesudis, který jinak rozsudek komentovat odmítl.

Špinil čest vojáků

Podle státního zástupce se žalovaný skutek stal a jako takový by měl být potrestán. „Špinil a urážel vojáky a jejich památku, takové jednání nelze trpět,“ prohlásil žalobce a navrhl Kesudisovi podmíněný trest vzhledem k jeho bezúhonné minulosti.

„Pan Kesudis využil svými výroky právo na svobodu slova,“ konstatoval Kesudisův právník Čestmír Kubát, podle kterého zde stojí vulgární forma proti racionálnímu jádru. „Kesudis první stránky lituje, k té druhé se hlásí. To, že se vyjadřuje vulgárně, neznamená, že nemá právo na svobodu slova a že je to trestné,“ zakončil závěrečnou řeč Kubát.

Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili
text odsouzeného

Kesudis se ve své závěrečné řeči obšírně věnoval definicím fenoménů jako demokracie, terorismus či válka a předkládal své názory na současnou realitu. „USA zůstávají dodneška jediným státem na světě, který byl v osmdesátých letech odsouzen za terorismus,“ uvedl Kesudis. „Spojené státy neberou na žádné civilní státy žádný ohled, pokud vytýkáme Afgháncům totéž, pak jsme pokrytci,“ pokračoval Kesudis.

Zveřejnil komentář

„Žalobce prohlásil, že jsem špinil čest těch vojáků. Žádnou čest jsem nešpinil, oni totiž žádnou nemají,“ zakončil svou řeč Kesudis.

Kesudis na svém facebookovém profilu a na profilu Armády ČR uveřejnil svůj komentář k teroristickému bombovému útoku, který provedl útočník al-Káidy loni v létě v Bagrámu. Zahynuli při něm čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později při převozu do České republiky.

„Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit naše čtyři žoldáky,“ napsal Kesudis. „Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili. Bez nich nám bude líp.“

„Je to samozřejmě velký úspěch, neboť čeští žoldáci patří vedle amerických k těm úplně nejzkurvenějším. To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak,“ pokračoval Kesudis ve svých „glosách“, jak dříve výroky označil Kubát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám