Hlavní obsah

Na letišti v Klatovech zahynul při seskoku parašutista

Aktualizováno

Na letišti v Klatovech zemřel v pátek v podvečer parašutista - 49letý muž z Nizozemska. Při seskoku z půlkilometrové výšky se mu neotevřel padák.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Událost nám byla nahlášená v 17.40. Příčinu nehody šetříme,“ uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Podle Lenky Ptáčkové z krajské záchranné služby konstatoval lékař smrt. Odborníci budou zkoumat, zda šlo o technickou závadu na padáku nebo chybu udělal parašutista.

Na letišti v Klatovech se v minulých letech stalo několik smrtelných a vážných úrazů parašutistů.

Umírali cizinci i Češi

Letiště je vyhledávané zejména pro extrémní disciplínu swooping založenou na vysokorychlostním přistání na padáku. Před přistáním se provádí takzvané narychlení padáku, kdy pilot výraznou otočkou prudce ztratí výšku a získá ještě větší rychlost. To mu umožní po srovnání padáku ve výšce v řádu metrů letět několik desítek metrů vodorovně se zemí.

Ve swoopingu se na letišti pořádají v posledních letech i mezinárodní závody. Piloti například při přistávání prolétávají jen několik centimetrů nad zemí vysokou rychlostí až přes 100 kilometrů v hodině.

Naposledy zemřel v Klatovech v polovině května pětačtyřicetiletý parašutista z Dánska. Při seskoku na vysokorychlostním padáku nezvládl závěrečnou fázi seskoku a pozdě zasáhl do řízení padáku po dotočení strmé zatáčky. Spadl na umělou vodní hladinu, která je součástí doskokové plochy. Utrpěl těžká poranění, zejména hlavy a hrudníku, jimž na místě podlehl. Před rokem se na letišti zranil při seskoku třiačtyřicetiletý cizinec. V roce 2013 se tam zabili dva Češi a jeden Nizozemec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám