Hlavní obsah

Šéf Vězeňské služby zaútočil na ministerského náměstka, zmařil prý pomoc policistům

Právo, Jakub Troníček

Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podle zjištění Práva nezvykle ostře zaútočil na náměstka ministerstva spravedlnosti Vladimíra Zimmela, který má oblast vězeňství ve své gesci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek

Článek

V dopise, který šéf vězeňských strážců zaslal zhruba v polovině srpna a který má Právo k dispozici, vyčítá Ondrášek Zimmelovi zejména zkreslené informování ministra ohledně připravenosti Vězeňské služby pomoci policistům se zvládáním situace související s migrační problematikou.

„Vězeňská služba byla připravena pomoci policii personálně na základě dohody o spolupráci, ale po vaší intervenci u ministra spravedlnosti byl tento záměr zmařen,“ napsal generál Ondrášek Zimmelovi v dopise, jehož kopii dostal na stůl i šéf justičního resortu za hnutí ANO Robert Pelikán.

K jednostrannému informování ministra jste zvolil termín, kdy jste věděl, že jsem na dovolené v zahraničí.
z dopisu Pavla Ondráška

Ten přitom zhruba před více než týdnem skutečně veřejně nápad ministerstva vnitra na zapojení vězeňských strážců do řešení problematiky uprchlíků odmítl s tím, že služba na to nemá dost lidí.

„Podotýkám, že jste k jednostrannému informování ministra zvolil termín, kdy jste věděl, že jsem na dovolené v zahraničí, a nemohl jsem se tak k věci vyjádřit. Jsem nucen se domnívat, že ministr spravedlnosti neobdržel úplné a objektivní informace,“ konstatoval v této souvislosti Ondrášek a dodal, že Zimmel od něj předtím relevantní informace dostal.

Sám Pelikán se ale v pátek za svého náměstka postavil a vyjádřil mu plnou důvěru. „Osobně mne tento styl komunikace velmi zklamal. Situaci neberu na lehkou váhu a s panem generálem ji proberu osobně, stejně jako stav v jeho úřadu,“ uvedl pro Právo ministr a dodal, že s mnohými postupy uvnitř Vězeňské služby je nespokojený.

Ondrášek se ke konfliktu nechtěl vyjadřovat. „Považujeme to za interní záležitost,“ odmítl komentář Robert Blanda z tiskového odboru Vězeňské služby. Zimmel na otázky Práva neodpověděl.

Ondrášek chce omluvu

Situace s migrační politikou každopádně není jediná věc, kterou Ondrášek Zimmelovi vyčetl. Ostře na něj zaútočil také kvůli údajným neoprávněným zásahům do řízení Vězeňské služby a snaze lustrovat její manažery z ekonomického úseku generálního ředitelství.

„K prověřování minulosti zaměstnanců státní správy jsou stanoveny zákonné postupy včetně podmínek, za jakých nemohou vykonávat taxativně uvedené pozice. Způsob, jakým jste shromažďoval informace o některých osobách, se těmto podmínkám podstatně vymyká,“ napsal Ondrášek Zimmelovi. Jeho aktivity pak označil v demokratické společnosti za velmi nestandardní.

Ondrášek ve svém dopise naznačil, že vlivného náměstka ke zmíněným krokům vedla snaha o jeho vlastní diskreditaci. Poznamenal přitom i údajnou aktivitu Zimmela, který podle něj za jeho zády obcházel jednotlivé ředitele věznic s dotazy, zda by na postu svého generálního ředitele uvítali někoho jiného.

Jak bude případná další spolupráce obou znesvářených vysokých představitelů resortu pokračovat, zatím není jasné. Možné ale je, že Zimmel se s Ondráškem kromě oficiálních jednání setká také u soudu. Šéf Vězeňské služby totiž na ministerském náměstkovi požaduje také písemnou omluvu za údajný výrok z poloviny srpna, podle kterého řídí své podřízené jako car.

„Tento nehorázný osobní výpad již nemohu přejít, a proto vás žádám o písemnou omluvu. V opačném případě se budu nucen domáhat omluvy jinými prostředky,“ uzavřel Ondrášek nezvykle ostrým tónem svůj dopis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám