Hlavní obsah

Policista chybí v evidenci studentů, přesto má diplom

Právo, Patrik Biskup

Neprochází evidencí studentů a jeho bakalářská práce není k nalezení. Přesto karlovarský policista Zbyšek Kholl získal na soukromé Vysoké škole Karla Engliše v Brně diplom.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační snímek

Článek

Státní zástupkyně byla přesvědčena, že školu nevystudoval a doklady o jejím absolvování padělal. Soud ale nyní Kholla obžaloby zprostil s tím, že diplom sice mohl získat nestandardní cestou, ale s vědomím vedení školy.

Do karet Khollovi hrálo především svědectví bývalého rektora Ladislava Zapletala, který před soudem tvrdil, že jej přezkušoval u závěrečné státní zkoušky a osobně mu také vystavil diplom. Jenže háček je v tom, že jméno Zbyšek Kholl neprochází žádnou školní evidencí, neexistuje záznam o podané přihlášce ke studiu ani o jeho průběhu.

Chybějí také doklady o platbách školného a v knihovně ani není uložena jeho bakalářská práce. Kromě toho datum, kdy měl Kholl skládat státní zkoušku, nesouhlasí s oficiálním termínem, který vypsalo vedení školy.

Obžalovaný byl v dobré víře, že je řádným studentem a že studium řádně ukončil. Za této situace nezbylo než jej zprostit obžaloby
samosoudkyně Kateřina Vltavská

Navíc se ukázalo, že v době, kdy měl Zapletal Kholla zkoušet, se už na škole fyzicky nevyskytoval.

„Obžalovaný doložil listiny podepsané rektorem, ze kterých lze usuzovat, že byl studentem této školy. Z výpovědi svědka Zapletala je zřejmé, že proběhla státní závěrečná zkouška, byť možná nestandardním způsobem. Výsledkem bylo vydání diplomu, který svědek osvědčil svým podpisem jako rektor,“ uvedla v odůvodnění rozsudku samosoudkyně Kateřina Vltavská.

Podle ní nelze obžalovanému klást za vinu to, jestli škola postupovala nestandardním způsobem. „Mám za to, že obžalovaný byl v dobré víře, že je řádným studentem a že studium řádně ukončil. Za této situace nezbylo než jej zprostit obžaloby,“ dodala Vltavská.

Titul neužívá

Podle státní zástupkyně je podivné, že Kholl o studiu svého zaměstnavatele neinformoval, titul bakaláře neužívá a nemá ho ani zapsán v občanském průkazu.

Nesrovnalosti vyplavaly na povrch poté, co si chtěl Kholl dodělat titul magistra na pražské Univerzitě Jana Ámose Komenského.

Když mu sdělili, že nemůže studovat na magistra, protože nemá bakaláře, nic nenamítal a přihlášku vzal zpět
žalobkyně

Škola si ho prověřila a nakonec odmítla přijmout s odůvodněním, že nemá bakalářské vzdělání.

„Když mu na univerzitě sdělili, že nemůže studovat na magistra, když nemá bakaláře, tak nic nenamítal a přihlášku vzal zpět,“ poukazovala na Khollovo podivné chování žalobkyně.

Prý je oběť

Ten v průběhu trestního řízení odmítl vypovídat, u soudu pak trval na tom, že do školy chodil a úspěšně absolvoval státní závěrečnou zkoušku. „Divím se, proč tady vůbec sedím,“ prohlásil z lavice obžalovaných. Podle obhájce se stal obětí nepořádku v evidenci.

„To jméno neprochází elektronickou evidencí, ani jsme ho nenašli v té původní, papírové. Nikde není jeho přihláška, nemáme ani potvrzení o tom, že by platil školné. Proto jsme také podali trestní oznámení, že u nás tento člověk nestudoval,“ uvedla u soudu kvestorka Vysoké školy Karla Engliše Jarmila Vašulková.

Podle tehdejší vedoucí studijního oddělení Věry Kamendové bylo tisknutí a razítkování diplomů výhradně záležitostí administrativy. „Rektor to jen podepsal a my jsme diplomy připravili k předání na promoce,“ prohlásila Kamendová.

V knihovně školy se nedohledala ani Khollova bakalářská práce. On sám ji předložil, ale podle státní zástupkyně šlo o desítky stránek opsaného textu včetně chyb a překlepů ze Zapletalovy publikační činnosti.

Tajně tiskl diplom

Zapletal před soudem řekl, že Kholla přezkušoval mimo vyhlášený termín státních zkoušek, protože šlo o individuální studijní plán.

Diplom mu prý vystavil v období, kdy se nepohodl s majitelem školy, dostal padáka a de facto měl zákaz vstupu na pracoviště. Tak prý večer zašel na studijní oddělení, diplom vytiskl, vyplnil, dal na něj razítko a podepsal. Stejným způsobem údajně postupoval ještě u dalších čtyř studentů. Poté nechal vzkaz pro pracovnice oddělení, aby to administrativně zpracovaly a vyřídily.

Vysoká škola Karla Engliše vznikla v roce 1999. Má akreditovány čtyři bakalářské obory. Do povědomí veřejnosti se dostala před čtyřmi lety kvůli skandálu s pofidérní bakalářskou prací bývalého brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD).

Akreditační komise provedla ve škole rozsáhlou kontrolu. Na základě jejího výsledku zahájilo ministerstvo školství řízení o omezení akreditace, které spočívá v zákazu přijímat nové uchazeče ke studiu u všech studijních oborů. Řízení ještě není pravomocně skončeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám