Hlavní obsah

Letecké záběry: Plameny zničily les a pole na Plzeňsku

Plzeň

Od pondělního odpoledne likvidují hasiči požár lesa a pole u Manětína na Plzeňsku. Šíření ohně se podařilo zastavit, dohašovací práce ale pokračují. Škody se odhadují na 3,5 miliónu korun.

Letecké záběry: Plameny zničily les a pole na PlzeňskuVideo: Novinky

 
Článek

Oheň poničil zhruba 30 hektarů pole a dvacet hektarů lesa. Zhruba 50 hasičů po celou noc prolévalo požářiště. Místy se ještě objevovaly plameny a uprostřed občas ještě oheň vylétl do korun stromů.

"Dnes kolem 08:00 na místo dorazily jednotky z kraje, aby vystřídaly ty, které na místě zasahovaly přes noc. Hasiči postupně vyměnili techniku a opět zahájili hasební práce," řekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

K požáru vyjelo v pondělí 20 jednotek z Plzeňského i Středočeského kraje a ze Záchranného útvaru Zbiroh. Hasiči tam vyhlásili třetí stupeň poplachu. "Hned na počátku velitel zásahu zažádal o vrtulník s bambivakem. Bohužel nemohl být hned nasazen, oba vrtulníky, které přicházely v úvahu, hasily požáry na jiných místech republiky. První vrtulník doletěl asi po hodině a další kolem šesté hodiny večer. S hašením pomáhaly až do setmění," uvedla mluvčí.

Pomáhali civilisté

Až kolem 21:00 se podařilo hasičům zastavit šíření požáru a snížit intenzitu hoření. Kolem půlnoci se nasazené jednotky zredukovaly, devět jich zůstalo na místě s dvanácti cisternami, ostatní odjely na základny.

Rozsáhlý požár zpustošil les a pole o rozloze 100 hektarů na RakovnickuVideo: Novinky

Požár se do lesa rozšířil z pole od zemědělského stroje. Plameny šlehaly vysoko nad koruny stromů a podařilo se je srazit až díky zásahu vrtulníků. S likvidací plamenů pomáhali i civilisté a zemědělci. "Nasadili velké množství vlastní techniky - cisterny a pluhy. I přesto, že jim za tuto pomoc patří obrovské poděkování, je nutné podotknout, že kdyby tu samou techniku použili před začátkem žní, k takto obrovskému požáru nemuselo dojít," konstatovala mluvčí.

Vítr šířil nejen plameny, ale i kouř ve směru na Mladotice. Obyvatelé přilehlých rekreačních osad si stěžovali, že je kouř obtěžuje. Nikoho ale požár neohrozil na životě a evakuace nebyla nutná.

Hasiči z Plzeňského kraje zasahovali v pátek na Rokycansku, kde hořel rovněž les. Oheň vzplál na poli od jiskry od kombajnu, spálil pole a dostal se do přilehlého lesa. S hašením pomáhal hasičům i vojenský vrtulník. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Požár u Dobříva hasí i vojenský vrtulníkVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám